Annons

Skilda meningar om turistbyrå

För snart två år sedan sa kommunfullmäktige att turistbyrån skulle placeras vid väg 19. Nu har kultur och fritid tröttnat.
Östra Göinge • Publicerad 16 september 2003

– Man får inte rusa åstad, säger kommunalrådet Tommy Johansson (s).

I april skrev Kristianstadsbladet att Preem, den gamla stationen och biblioteket i Knislinge samt Vita skolan i Broby var ute ur bilden, möjligheten att inrätta en turistbyrå vid golfklubben skulle utredas.

Annons

Då var ärendet redan gammalt. I Östra Göinges turistplan, som antogs av kommunfullmäktige i december 2001, fastslås att en helårsöppen turistbyrå ska inrättas utmed väg 19, i den södra delen av kommunen. Men Östra Göinge Turistbyrå lever fortfarande en undanskymd tillvaro i kommunhuset i Broby och som Kristianstadsbladet kunde avslöja i lördags har de ovan nämnda planerna på att samlokalisera turistbyrån med golfklubben stött på patrull.

Lösningen skulle enligt kommunens beräkningar överstiga den tänkta budgeten med en halv miljon kronor. Att kommunen inte äger golfklubbens lada är ett annat problem, eftersom den inte får investera i byggnader som den inte själv äger. Kommunen skulle emellertid kunna ge golfklubben någon form av bidrag i utbyte mot att den får nyttja ladan, alternativt lägga ett bud på densamma.

Men det största problemet är sannolikt att det fortfarande råder delade meningar bland topptjänstemän och politiker hela vägen upp i kommunstyrelsen gällande om turistbyrån verkligen ska placeras i Knislinge. Enligt Tommy Johansson (s), kommunalråd i Östra Göinge, vill en del fortfarande att turistbyrån ska placeras i Broby, i Vita skolan eller vid rondellen, andra vill avvakta resultatet av den pågående lokalutredningen – snart kan en hel del tomma lokaler stå till turistorganisationens förfogande.

– Jag har förståelse för att man har skilda uppfattningar i den här frågan, och man får inte rusa åstad. Det är viktigt att man känner att man fattar väl underbyggda beslut i sådana här frågor. Jag kan förstå att de som sysslar med turism vill komma till skott, men inte till vilket pris som helst, säger Tommy Johansson.

Det stämmer. Tjänstemännen på förvaltningen för kultur, fritid och turism är eniga om att turistbyrån ska placeras i Knislinge, vilket också Christer Johansson förespråkade starkt under sin tid som turistansvarig i Östra Göinge.

I torsdags tröttnade även ledamöterna i nämnden för kultur, fritid och turism.

"Beslut om en etablering av en ny turistbyrå bör tas omgående om det ska finnas möjlighet till en ny turistbyrå inför säsongen 2004. Enligt turistplanen, som är antagen av kommunfullmäktige, finns ett beslut om att turistbyrån ska etableras längs riksväg 19", skriver nämnden i ett beslut från dess senaste sammanträde.

Under sammanträdet gav nämnden dessutom förvaltningschef Rolf Nielsen i uppdrag att genom en skrivelse påskynda ärendet.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons