Annons

Skogsarbetare fick båda benen avsågade

Östra Göinge • Publicerad 6 september 2003

En 64-årig skogsarbetare fick båda benen svårt sargade vid röjningsarbete i en kraftledningsgata nära Ridhuset i Glimåkra.

Det var vid tiotiden på fredagsförmiddagen som mannen träffades av ett röjsåg över benen. Båda benen blev i stort sett avsågade.

Annons

En ambulans ryckte ut från Kristianstad. Samtidigt larmades deltidsbrandkåren i Sibbhult. Detta för att brandmännen skulle hjälpa till att bära båren med den skadade mannen till vägen och den väntande ambulansen. Mannen fördes först till akuten på CSK i Kristianstad. Hans skador var så omfattande att han genast skickades vidare i ilfart i ambulans till specialistvård på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Det ena benet var avsågat till 78 och det andra till 98 procent. Läkarna kämpade under fredagen för att försöka rädda männens ben. Det handlade om en mycket komplicerad och ovanlig operation.

En polispatrull kallades också till olycksplatsen. Poliserna skrev en rapport. Den kommer nu att ligga till grund för en mer omfattande polisutredning om ansvarsfrågan. Också yrkesinspektionen kommer att kopplas in på ärendet, eftersom det rör sig om en arbetsplatsolycka. De närmare omständigheterna runt hur olyckan gick till är inte kända. Polisen har valt att tills vidare vara sparsam med uppgifter för att inte riskera att försvåra den kommande utredningen med bland annat förhör med mannens arbetskamrater och arbetsledare.

Det är Sydkraft som för närvarande håller på att rensa kraftledningsgator i trakten av bland annat Lönsboda och Glimåkra för att säkra strömtillförseln inför väntade höststormar och snöoväder.

Sydkraft använder sig, som Kristianstads berättade i ett reportage i går, bland annat av helikopter med kvistsåg. Den hänger 26 meter under helikoptern och manövreras av en man som hänger halvvägs ut från helikoptern. Olyckan i Glimåkra inträffade dock vid röjningsarbete på marken.

Lennart Svenezon

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons