"Skolan ska vara religiöst obunden"
För två år sedan lämnade Mats Andersson-Lindau, vänsterpartiets dåvarande ordförande i Östra Göinge, in en motion till kommunfullmäktige i vilken han föreslog att den traditionella skolavslutningen i kyrkan skulle slopas.
– Skolan ska inte vara en inkörsport till Gud. Den ska lära människor att tänka kritiskt, för att de eventuellt ska kunna välja en tro en dag, sa han till Kristianstadsbladet.
Mats Andersson-Lindau föreslog också att fullmäktige skulle fastställa att barnen ska erbjudas rätten att på nationaldag eller annat tillfälle avstå från att hylla fanan och att sjunga nationalsången.
Motionen blev föremål för en intensiv debatt, såväl lokalt som regionalt, men kommunfullmäktige avslog densamma och fastslog att det är upp till varje skolenhet att besluta var skolavslutningarna ska hållas. Nu tar vänstern nya tag. När kommunstyrelsen behandlade förslaget till ny skolplan ville Mikael Jönsson, partiets nye ordförande, göra ett tillägg under "övergripande mål", närmare bestämt att skolan ska vara "religiöst och politisk obunden".
– Vi kan välja två vägar, att följa skollagen som säger att skolan ska vara religiöst och politiskt obunden eller att bryta mot skollagen. I dag säger kyrkan: ni får gärna ha era avslutningar i kyrkan, mot att vi får predika lite för ungarna. Det är likadant i klassrummen, barnen blir indoktrinerade med Svenska kyrkan från början, säger Mikael Jönsson.
Han menar att om skolavslutningarna ska hållas i kyrkolokaler så ska samtliga religioner få komma till tals. – Man skulle kunna ha skolavslutningen i en kyrka ett år, i en moské ett annat och så vidare. Alternativet är att man inte blandar in kyrkan över huvud taget.
Anledningen till att frågan väcktes var att skolplanen säger att "samverkan mellan övrig kommunal verksamhet och med näringslivet ska öka". – I sak är jag inte emot att skolan bjuder in politiska partier, fackförbund eller näringsliv, men det ska ske under kontrollerade former. I sådana fall ska alla få lika mycket tid och plats. Varför bjuder vi in näringslivet i dag, för att ungarna ska sponsras med kepsar med reklamtryck eller för att vi vill fiska praktikplatser?
Kommunstyrelsens ordförande Tommy Johansson (s):
– Vi är helt överens om att skolan ska vara politiskt och religiöst obunden, men att skriva in det i skolplanen vore tårta på tårta. Det står inskrivet i skollagen, säger han och förklarar att om någon anser att lagen inte följs så får den personen vända sig till rektor alternativt barn- och utbildningsnämnden för att på så sätt försöka få till stånd en förändring.
Magnus Grunnon
044-47 000
magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se