Annons

Skolans lokalkostnader låga

Kommunen vill reducera dem, samtidigt visar färsk statistik från Skolverket att BUN:s lokalkostnader redan är förhållandevis låga. Utbildningskostnaden per invånare är däremot hög.
Östra Göinge • Publicerad 19 september 2003

I tisdags offentliggjorde Skolverket skolverket sin rapport Jämförelsetal för huvudmän – Barnomsorg, skola och vuxenutbildning del två. En rapport som innehåller uppgifter om kostnader för nämnda verksamheter. Samtidigt arbetade tjänstemän på barn- och utbildningsförvaltningen i Östra Göinge med att sammanställa alla inkomna synpunkter gällande lokalutredningen.

Lokalutredningen vars syfte bland annat är att anpassa skolans och barnomsorgens lokalytor till ett minskande elevunderlag, eller som det populärt burkar heta: att rätta kostymen efter kommande förutsättningar. Men enligt Skolverkets rapport är grundskolans och gymnasieskolans lokalkostnader per elev redan förhållandevis låga.

Annons

Grundskolans lokalkostnad per elev uppgår till 8800 kronor, vilket kan jämföras med 10600 kronor för kommungruppen och 12000 kronor för samtliga kommuner i riket.

Stenforsaskolans lokalkostnad per elev är 10500 kronor, att jämföra med 16700 respektive 16800 kronor för kommungruppen och samtliga kommuner i riket. Faktum är att de olika verksamheterna är förhållandevis billiga i Östra Göinge, enligt Skolverket, även sett till kostnaden per inskrivet barn och elev samt till kostnaden för undervisning per elev, med några få undantag. Trots det är utbildningskostnaden per invånare i Östra Göinge hög: 14100 kronor, vilket kan jämföras med 12332 respektive 11867 kronor för kommungruppen och samtliga kommuner i riket.

Men det finns en enkel förklaring till de motsägelsefulla siffrorna, enligt Bertil Ängquist, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Han beskriver åldersstrukturen i Östra Göinge som ett timglas med en bred bas av barn och ungdomar, en smal midja av personer i produktiv ålder och en hög andel äldre.

– Vi har helt enkelt många barn och ungdomar i förhållande till antalet invånare.

Kostnaden för att utbilda många barn och ungdomar ska med andra ord fördelas över få invånare. Den låga kostnaden för lokaler per elev kan till stor del förklaras med att det har avsatts förhållandevis lite pengar till underhåll av de kommunala fastigheterna i Östra Göinge på senare år, förklarar Bertil Ängquist.

– Tekniska kontoret har en väldigt liten ram för fastighetsunderhåll, och det innebär naturligtvis att vi får låga kostnader för lokaler.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons