Slopandet av nolltaxa skjuts på framtiden

Slopandet av nolltaxa skulle ge lediga halltider och dra in en halv miljon kronor till kommunen i år. Nu skjuts den upp, eftersom frågan hur föreningarna ska kompenseras inte är klar.
Östra Göinge • Publicerad 5 januari 2012
SS Delfin i Broby på träningsläger i Osby Simhall. Ordföradne Bert Johansson framför klubbens ungdomsimmare Träningsläger i Osby Simhall. Erika Karlsson och Jessica Sjöström instruerar de yngsta simmarna i klubben. Alice Lindström kämpar på i bassängen. SS Delfin i Broby på träningsläger i Osby Simhall.
SS Delfin i Broby på träningsläger i Osby Simhall. Ordföradne Bert Johansson framför klubbens ungdomsimmare Träningsläger i Osby Simhall. Erika Karlsson och Jessica Sjöström instruerar de yngsta simmarna i klubben. Alice Lindström kämpar på i bassängen. SS Delfin i Broby på träningsläger i Osby Simhall.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

I våras gjorde Östra Göinge sin första flerårsbudget. Den togs fram av kommunens tjänstemän och en av de mer omvälvande sakerna handlade om slopandet av nolltaxan i kommunägda lokaler.

I budgeten 2012 räknades åtgärden ge kommunen en halv miljon kronor extra i inkomster. För att kompensera föreningarna skulle ett aktivitetsstöd på 300 000 kronor gå tillbaks till föreningarna som har verksamhet för barn upp till och med 18 år.

Budgeten som antogs vid fullmäktigemötet i november väckte protester hos oppositionen, som varnade för att det skulle kunna slå ut föreningar.

– Det finns många halltider som står outnyttjade, därför gör vi det här, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

Han berättar att föreningarna ofta bokar tider som man sedan inte utnyttjar, eftersom det ju ändå är gratis.

Enligt kommunchefen Jonas Rydberg är det ett återkommande faktum som bland annat drabbat innebandyklubben.

En omprioritering

– De får inte de tider de behöver samtidigt som de ibland får se hallen stå tom på grund av att någon annan slentrianmässigt bokat upp tider.

Slopandet av nolltaxan skulle vara ett sätt att optimera användandet av hallarna och på så sätt få in än mer verksamhet i anläggningarna.

Trots att nolltaxan slopats från årsskiftet har föreningarna som använder kommunala anläggningar inte fått någon information om nyordningen.

– Det skulle ha gjorts, säger kommunalrådet med en något ansträngd röst.

– Det här är en verkställighetsfråga och jag förutsätter att förvaltningen jobbat fram något efter att beslutet togs, säger Åberg och syftar på Göinge Direkt.

Men så har inte varit fallet. När Kristianstadsbladet frågar vad som gäller så svarar kommunchefen Jonas Rydberg så här:

– Nolltaxan kommer inte att införas förrän tidigast vid halvårsskiftet. Fritidsprogrammet som blivit något försenat måste först antas. Sedan ska riktlinjer för det nya aktivitetsstödet, som i viss mån ska kompensera föreningar, tas fram i dialog med föreningslivet.

Vet inte hur det slår

Kommunchefen säger att man inte tittat på hur slopandet av nolltaxan slår för olika föreningar. Han kan inte heller på rak arm svara på vad hyran i de olika anläggningarna är i dag.

– Beräkningarna har tagits fram av Thomas Lagerström på Göinge Direkt, säger kommunchefen.

Han slutade vid årsskiftet och vad Kristianstadsbladet erfar är det ingen annan på kommunhuset som har koll på det.

Har ni inte tagit fram någon konsekvensanalys?

– Det finns nog en sådan men vi som politiker ska inte gå in och detaljstyra. Det är en tjänstemannafråga, anser Åberg.

Enligt kommunchefen finns det ingen konsekvensanalys.

Det blir den nye kultur- och fritidschefen Jan Carlzon som får uppdraget att utforma det nya bidragssystemet, så fort som möjligt.

Foto:

INTERNAL INTERNAL
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.