Snapphaneskolan kan få fler klasser

För att minska det stora antalet lokalytor finns det planer på att flytta klasser från Röda och Vita skolan till Snapphaneskolan i Knislinge.
Östra Göinge • Publicerad 15 januari 2003

Även om det för närvarande är trångt inom barnomsorgen kommer det på sikt att bli allt färre elever och därmed alltför många lokaler inom skolan. Inför läsåret 2004-2005 är det därför på förslag att den disponibla ytan ska minskas med 25 procent, eller 9000 kvadratmeter. Något som Kristianstadsbladet redogjort för tidigare. Som effektivisering är det tänkt att Snapphaneskolan, som i dag har för stora utrymmen, ska få fler klasser och bli en blandad enhet med såväl förskoleklasser som klasser upp till årskurs nio. När ärendet var uppe i barn- och utbildningsnämnden, bun, reserverade sig kristdemokraten Gertrud Nilsson mot beslutet. – Rent spontant känner jag det som att det blir för stor åldersspridning med att blanda sexåringar med 16-åringar, säger hon som själv jobbar som förskollärare med mindre barn på Lille Mats i Broby. – Vi diskuterade inte om det skulle bli frågan om att stänga någon skola, men vi vet att det måste bli frågan om att tömma hela byggnader för att det ska vara lönt att dra ner på antalet lokaler. Att utöka Snapphaneskolan förutsätter att klasser från Röda och Vita skolan flyttas till Snapphaneskolan. Men den diskussionen kom inte upp på buns sammanträde. När Kristianstadsbladet frågar utvecklingsledare Börje Lavesson vill han heller inte ta upp den konsekvensen. – Vi får först se om fullmäktige tar beslutet om inriktningen att göra om Snapphaneskolan till en enhet för förskoleklasser upp till årskurs 9, säger han. – Det finns rum för ett antal klasser och vi kommer inte att blanda de små barnen med de stora i samma klassrum. Dessutom går det att organisera om med bra utrymmen, kanske med olika ingångar. De lokaler vi ska ha i framtiden ska vara bra och ändamålsenliga, försäkrar han. I konsekvensens namn borde det innebära att Röda och/eller Vita skolan stängs om kommunen ska spara pengar på driften av lokaler? – Inte kanske att stänga Röda och Vita skolan, men kanske en av skolorna. Ska vi spara pengar måste vi lägga ner hela byggnader, medger han. Fastighetsingenjör Hasse Ericsson bekräftar planerna att flytta klasser från både Vita och Röda skolan till Snapphaneskolan. Dessutom finns det gott om utrymmen på Västerskolan. Hur många kvadratmeter kommunen tjänar på omflyttningen är inte klart. Klart är dock att eleverna på Snapphaneskolan i dag har väldigt stort svängrum jämfört med andra skolor i andra kommuner. Hur de övriga kvadratmetrarna ska sparas in kommer förmodligen respektive enhet att få diskutera igenom och komma med förslag. Inga-Lill Bengtsson 044 - 47 000 ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

KNISLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.