Socialen nekar patienter vård

Kommunens vårdpersonal får inte längre behandla primärvårdens patienter på helgerna. När mottagningarna är stängda hänvisas vårdtagarna till Kristianstad.
Östra Göinge • Publicerad 6 januari 2003

PRO Samorganisation i Östra Göinge har inkommit med en skrivelse till socialnämnden gällande hemsjukvårdshjälp. Samorganisationens ordförande Lennart Kjellström anför att patienter tidigare har erbjudits behandling av vårdpersonal från kommunens äldreboenden under lördagar och söndagar, det vill säga när distriktssköterskemottagningarna är stängda. Men att den servicen nu har ”slopats”. Lennart Kjellström förklarar att patienterna numera hänvisas till Kristianstad under helgerna. Han riktar dessutom kritik mot att det kommunala pensionärsrådet, KPR, inte har informerats om förändringen. ”Vi inom PRO Samorganisation beklagar återigen den nonchalans ni visar mot KPR, då ni inte tagit upp ärendet för behandling före beslut”, skriver Lennart Kjellström till socialnämnden. Socialchef Christel Sundberg menar emellertid att det inte har fattats något nytt formellt beslut i frågan. – Det ända vi har gjort är att vi har börjat tillämpa gränssnittsöverenskommelsen från den 1 mars 1998. Att vi har varit mer generösa tidigare är naturligtvis bekymmersamt nu. Christel Sundberg förklarar att det hela är mycket enkelt: den som kan ta sig till en mottagning under vardagarna bedöms även kunna ta sig till en mottagning under helgerna, och då är det Region Skånes ansvar att ta hand om patienten. Rätt till kommunal hemsjukvård har bara den som inte kan ta sig till en mottagning. – Att regionen inte har någon mottagningsverksamhet i Östra Göinge på lördagar eller söndagar är inte kommunens bekymmer. Om man har synpunkter på det får man vända sig till Nordöstra Skånes Sjukvårdsdistrikt, säger hon och fortsätter: – För oss är det här i högsta grad en ekonomisk fråga. Med vår ekonomi och med allt vi vill göra för våra invånare kan vi inte ta över en annan huvudmans kostnader. Enligt Christel Sundberg kan kommunen inte heller ta ansvar för eventuella problem med sjuktransporterna. – Sjukresesystemet är också en regional fråga. Är det så att man inte kan åka långa omvägar, eller om man är nyopererad och så vidare, så har den behandlande läkaren möjlighet att skriva ett intyg som styrker att man har behov av enskilda transporter med exempelvis taxi. Magnus Grunnon 044-47004 magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.