Annons

Socialnämndens ordförande slutar

ÖSTRA GÖINGE. Socialnämndens ordförande i Östra Göinge Annika Glad slutar. – Jag är färdig med politiken, säger Annika Glad som om fem veckor flyttar och börjar sitt nya jobb i Lund.
Östra Göinge • Publicerad 27 september 2001

– Jag har fått världens chans att vid min ålder vidareutbilda mig och byta jobb, berättar Annika Glad som är 45 år. I förra veckan blev det klart att hon fått anställning som handläggare vid Kommunals a-kassa i Lund. – Dessutom ingår utbildning, berättar hon. Den startar om fem veckor. Därför har Annika Glad fått agera snabbt. Hon har sagt upp sin tjänst som barnskötare i kommunen och lämnar samtidigt alla sina politiska uppdrag. – Jag är färdig med politiken. Jag inbillar mig att det finns andra värden här i livet. Hon har varit aktiv politiker i Östra Göinge de senaste tio åren. – Jag tror faktiskt inte man ska hålla på så mycket längre, säger Annika Glad som när hon flyttat tänker göra sitt bästa för att hålla sig borta från politiken. Den tyngsta posten som socialnämndens ordförande har hon haft på halvtid. Och det är den posten som är en av anledningarna till att hon beslutat sig för att helt lägga av med politiken. – Det har varit fruktansvärt tungt. Men jag ångrar inte det, jag har lärt mig otroligt mycket och har haft förmånen att få jobba tillsammans med härliga människor. Annika Glad berättar att hon alltid känt stöd från personalen inom förvaltningen. – Men uppdraget i sig är tungt. Du är aldrig fri och alltid påpassad. – Men framför allt handlar det om mandat och tid. En halvtidstjänst räcker inte för socialnämndens ordförande. – Dessutom måste facknämnderna få mandat att sköta sitt uppdrag. De sliter i sitt anletes svett, får försvara och förklara allt inför kommunstyrelsen. Och några fler pengar till verksamheten blir det inte eftersom det inte finns några att fördela. – Jag anser att det är dags att se över reglerna och tänka om. Om man över huvud taget vill ha några fritidspolitiker kvar. – Att dra ner på verksamheterna håller inte år ut och år in. Annika Glad påpekar att det känns rätt att lämna posten som socialnämndens ordförande nu. – Jag hade inte orkat så mycket längre. Det tar för mycket på krafterna. Under våren ökades pressen på ordförande ytterligare. – Jag blev hotad och det gjorde inte saken bättre att det inte gick att få fram tillräckligt med bevis, berättar Annika Glad som förknippar hotet med sin roll som socialnämndens ordförande. – Men det är överspelat nu. Under de år som Annika Glad varit politiskt aktiv, sedan 1975, har klimatet för politiker blivit allt tuffare. – Priset man fått betala är inte värt det, anser Annika Glad. – Att göra sitt bästa och ändå få ovett. Man skulle haft mer folk med sig, säger socialnämndens ordförande. Annika Glad har kvar på sin post fram till den siste oktober. – Jag vill avsluta snyggt och hinna introducera vice ordförande i arbetet, säger hon. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons