Socialstyrelsen riktar kritik mot vårdcentral

Socialstyrelsen riktar kritik mot vårdcentralen i Broby. Det handlar om en äldre person som utsattes för patientsäkerhetsrisk då dennes provsvar inte följdes upp.
Östra Göinge • Publicerad 6 mars 2008

Det var mitt i sommaren 2007, som patienten besökte vårdcentralen i Broby på grund av ändrade avföringsvanor. Prover togs liksom blodvärde. Patienten uppmanades att ringa för att få provsvar efter semestern. Därefter blev patienten sämre och besökte då vårdcentralen i Knislinge, då det var semesterstängt i Broby. Där upptäcktes att blodvärdet var väldigt lågt och patienten skickades akut till sjukhus för blodtransfusion och operation av en tumör i tjocktarmen.

Vid besöket i Knislinge uppdagades att patienten redan vid besöket i Broby hade ett lågt blodvärde och att avföringsproverna som tagits visade positivt.

Det var anhöriga till patienten som tog kontakt med Broby vårdcentral och bad dem att skriva en avvikelserapport om bristande uppföljning av provsvar samt fördröjd diagnos.

Socialstyrelsen har nu konstaterat att patienten utsattes för en säkerhetsrisk då provvärdena inte uppmärksammades med det samma. Bedömningen är dock att fördröjningen inte givit patienten några bestående men. Rutinerna på vårdcentralen har nu setts över. Däremot blev det aldrig någon Lex Maria-anmälan, vilket Socialstyrelsen tycker är anmärkningsvärt.

Marie-Louise Lindell

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.