Solglimman glömdes bort

För en vecka sedan öppnade det nya privata korttidsboendet Solglimman i Glimåkra. Trots att där finns platser fick anhöriga till en äldre person från kommunen beskedet att man inte alls skulle vara säker på att få en plats där.
Östra Göinge • Publicerad 11 februari 2008

I stället klargjorde handläggaren att den gamla mycket väl skulle kunna hamna var som helst i Skåne, då kommunens eget korttidsboende var fullt.

- Det kändes som om man ville att vi skulle tänka över alternativet att bo kvar hemma med hemhjälp, men det går absolut inte, understryker de anhöriga.

Vad som ligger bakom agerandet, att inte erbjuda plats på Solglimman när man vet att där finns platser, kan inte vård- och omsorgschefen Bengt Nilsson svara på. - Det kan ju vara någon form av missuppfattning, det finns ju ingen anledning för biståndshandläggaren att svara så.

Det han kan konstatera är att så länge det finns lediga platser på Solglimman, så är det ett bra alternativ, om kommunens egna korttidsplatser är upptagna.

- De som erbjuds plats på boendet måste ju förstås uppfylla de kriterier som finns.

- Det vi däremot är väldigt tydliga med att förklara är att det inte kan bli tal om någon permanent placering i särskilt boende på Solglimman. Vi vill först och främst fylla våra egna platser. Men det kan bli tal om en vistelse på Solglimman under en kortare tid medan man väntar på en permanent plats. Under den första veckan som Solglimman har varit öppet har Östra Göinge kommun placerat tre kommuninvånare på korttidsboendet. Och denna vecka väntas ytterligare tre och även någon från en annan kommun.

- Det här har gått bra, säger Marie-Christine Martinsson som är en av dem som driver Solglimman.

Hon berättar att de haft en träff med kommunens biståndshandläggare i veckan och tror därmed att det ska kunna fungera bra när det gäller framtida placeringar.

Hon är också nöjd med placeringstakten. Att det finns en stor efterfrågan på korttidsplatser har hon förstått.

- Det är många som har hört av sig, även anhöriga.

Marie-Louise Lindell

044-47 000

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.