Annons

Sophämtningen kommer inte att bli dyrare

ÖSTRA GÖINGE. På Östra Göinge Renhållnings AB:s styrelsemöte i juni godkändes ett samarbetsavtal med Hässleholms Renhållare AB. Beslutet innebär sannolikt att sophämtningsavgiften inte kommer att höjas.
Östra Göinge • Publicerad 7 augusti 2001

Avtalet innebär att samarbetet mellan renhållningsbolagen i Östra Göinge och Hässleholm fortsätter, bland annat i avseende sophantering, administration och anläggningar.

Bolagen ska bedriva sin verksamhet i en gemensam arbetsorganisation med Jan Göransson som VD i båda bolagen och med gemensamma avdelningschefer. Övrig personal ska arbeta i båda bolagen i varierande omfattning. – Vi försöker hitta nya möjligheter att samordna personalen. Den gemensamma organisationen ska sköta all upphandling och entreprenad och vi ska kunna dra nytta av båda bolagens personal, maskiner och administration, säger Jan Göransson.

Annons

Han menar att samarbetsavtalet på alla sätt är fördelaktigt för bolagens kunder.

– Tillgängligheten och servicen kommer att bli bättre eftersom vi blir fler, då blir det enklare att få tag på folk. Ju mindre en organisation är desto mer sårbar är den.

Sophämtningsavgiften kommer emellertid inte att sänkas, men den kommer inte heller att höjas enligt Jan Göransson.

– Det som kostar är alla miljöåtgärder som åläggs oss. Kortsiktigt är det billigaste sättet att lägga alla sopor i en säck och slänga den på tippen men numera ska allt sorteras. Samarbetet innebär i alla fall, som det ser ut nu, att vi inte behöver höja avgifterna. Det är ett steg i rätt riktning.

Samarbetsavtal brukar innebära personalnedskärningar, något som inte är aktuellt inom den nya organisationen i dagsläget enligt Jan Göransson.

– Det är inte aktuellt med några uppsägningar, inget sådant är sagt ännu.

Andra ärenden som togs upp på styrelsemötet var den omdiskuterade återvinningsstationen i Hanaskog, källsorteringsutbyggnaden på landsbygden, grindhämtning av sopor och återvinningscentralernas öppettider.

Det enda som är klart angående Hanaskog är att den nuvarande återvinningsstationen stör för mycket.

– Vi förhandlar vidare med kommunen för att hitta en lämplig plats. I sådana här fall är det viktigt att ta hänsyn till alla berörda parter, framförallt att lyssna på grannarna. Källsorteringsutbyggnaden på landsbygden går däremot enligt tidsplanen. Tätorterna har redan källsortering och vid årets slut ska samtliga fastigheter i Östra Göinge och Osby källsortera enligt Jan Göransson.

Ett projekt som gick i stöpet togs också upp på mötet. Sedan en tid tillbaka har så kallad grindhämtning, insamling av sopor i säck, utförts i Osby. Renhållningspersonalen anser att deras arbete blev för tungt och risken att få skärskador för hög. Nu ska nya rutiner utformas.

Annons

– Kanske enligt Hässleholmsmodellen där hinkar ersätter säckarna.

Vill man ge renhållningsbolagen en hjälpande hand så går det numera bra även på lördagar. På styrelsemötet fattades beslut om utökade öppettider på återvinningscentralerna i Glimåkra, Lönsboda, Osby och Broby.

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47001
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons