Spännande skoldag på hembygdsföreningen

Vet du vad en herbarium är? Eleverna på Solhällan vet. Igår knöts det både vispar, kontakter och an i Hjärsås.
Östra Göinge • Publicerad 20 maj 2003
Julia Persson berättar att det blir bra vispar av björkris. De är extra lämpliga till vaniljglass och chokladmjölk.
Julia Persson berättar att det blir bra vispar av björkris. De är extra lämpliga till vaniljglass och chokladmjölk.Foto: 
22 barn från Solhällan fick bland annat lära sig att knyta björkvispar i Hjärsås hembygdsgård igår.BILD: BOSSE NILSSON
22 barn från Solhällan fick bland annat lära sig att knyta björkvispar i Hjärsås hembygdsgård igår.BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Enstaka regndroppar letade sig ned från den grå himmeln ovanför Hjärsås hembygdsgård under måndagsförmiddagen, men det tycktes inte bekomma de 22 barnen från Solhällan det allra minsta. Å andra sidan kunde Hjärsås Hembygdsförening presentera en ovanligt spännande skoldag.

Nils Lavesson, före detta lantbrukare från Hylta, fanns på plats med lie och kniv. Redskap som demonstrerades under ytterst ordnade former på hembygdsgårdens gräsmatta och på lämpliga säljgrenar som täljdes till välljudande pipor.

Inne i huvudbyggnaden visades diverse föremål med anknytning till botaniken.

– Den här ska man ha blommor i, säger Måns Thomasson och pekar på en cylinderformad, gammal läderväska.

– Och när man kommer hem kan man pressa blommorna och sätta in dem i en herbarium, berättar hans kompis Ellen Sukell. En som hade en sådan samling med pressade växter var Carl von Linné, men det är knappast en nyhet för barnen på Solhällan. Under det snart gångna läsåret har de lärt sig det mesta av det som är värt att veta om botaniken. För två veckor sedan besökte de till och med hans föräldrahem i småländska Råshult.

– Nu försöker vi knyta an till det som de har lärt sig, säger Boel Nilsson från Solhällans föräldraförening.

– Det är första gången vi ordnar något sådant här, men vi har tänkt oss en fortsättning. Det är viktigt att barnen får lära sig hur det gick till förr, och det är allra bäst om de själva får prova på att göra saker, säger Ulla Svensson, styrelseledamot i hembygdsföreningen, som hade fullt sjå med att hinna binda och klippa björkkvistar igår.

– Man tar dem så här, säger Julia Persson och håller upp en björkkvist. Sedan skalar man av dem och sätter ihop dem med snören, så blir det bra vispar.

Magnus Grunnon

044-47004

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

HJÄRSÅS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.