Stencentrum får 2,1 miljoner till

Region Skåne satsar ytterligare 2,1 miljoner kronor på att vidareutveckla nordösta Skånes stencentrum.
Östra Göinge • Publicerad 17 april 2009

Tanken är att skapa ett nationellt centrum för stenindustrin och använda design och produktutveckling för att utveckla branschen.

Idag används svart diabas, granit och gnejs inte bara till gravstenar utan också till skulpturer, bänkskivor, fasader och som prydnad i trädgårdar. I projektet samarbetar stenindustrin i nordöstra Skåne, Stenakademien , arkitektutbildningen och SLU Alnarp för att komma på nya idéer att använda natursten. Regionrådet Pia Kinhult (M) ser projektet som en spännande satsning. Hon är övertygad om att det kan leda till en intressant exportvara.

Från 2005 till 2007 satsade Region Skåne drygt 2,5 miljoner kronor i stennäringen i nordöstra Skåne. Med den nya satsningen får projektet totalt 4,8 miljoner. Förutom Region Skåne bidrar även Östra Göinge kommun och Företagen/Stenindustrin.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.