Stenforsa – från yrkesskola till utbildningscenter

Utvecklingen av Stenforsaskolan tog fart under 1990-talet.
Östra Göinge • Publicerad 13 mars 2013

Redan på 1960-talet satsade Hjärsås kommun på att bygga en verkstadsskola i Sibbhult, där fanns det en gjuteriutbildning som passade som hand i handsken för ortens stora företag, Scania.

Skolan hade också en hemteknisk linje som ett alternativ för flickor.

Så såg det ut under kommunsammanslagningen på 70-talet

I början av 1980-talet fick skolan en social service-linje.

Inför gymnasiereformen 1992 började fundera över att starta nya program. Ur social service kom barn- och fritidsprogrammet och av verkstadstekniska programmet blev industriprogrammet.

1992 dubblades både skolans antal elever och personal.

På gymnasieskolan i Sibbhult fanns då 60 elever och tolv personal. Lika många flyttade in med Komvux från Broby till Sibbhult. En del protester höjdes mot flytten.

Skolan ville också satsa på ett omvårdnadsprogram, men det hade landstingen ensamrätt på.

Under 1993 fick skolan dock möjlighet att starta omvårdnadsprogram som vuxenutbildning.

När skolan fick utbildning både för ungdomar och vuxna ville man ha ett nytt namn på skolan. En tävling utlystes och förslaget som vann kom ur stenutbildningen och den lilla fors som finns i ån som rinner genom byn. Björn af Forselles var det som kom med förslaget.

1993/1994 fick skolan också sitt restaurangprogram. Det inleddes i en samverkansform med krögaren Paul Seugling först år 2000 övergick det i skolans regi.

1995 startades distansutbildning på natur- och samhällsvetenskapligt program. Stenforsaskolans lärare fungerade som coacher och Liber Hermods satte betygen.

1998 övergick de båda programmen i skolans egen regi.

Utvecklingen fortsatte med hantverksprogram med inriktning för såväl frisör som florist. Handelsprogrammet tillkom också.

Under senare halvan av 90-talet och 2000-talet hade skolan ett bra elevunderlag, vilket höll i sig ända fram till i förfjol.

Mindre elevkullar, dåliga kommunikationer, fler skolor att välja mellan och unga som allt mer vill prova sina vingar, uppges vara några av orsakerna.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.