GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Storpublik avskräcker inte femteklassare

Pippi Långstrumps liv och leverne, har glatt dagis- och skolbarn. Klass 5D på Vita skolan i Knislinge har jobbat hårt med teatern, där bara en föreställning återstår.
Östra Göinge • Publicerad 17 maj 2007
Ebba Lindekrantz som spelar Pipp kan gärna tänka sig mer teaterspel framöver.
Ebba Lindekrantz som spelar Pipp kan gärna tänka sig mer teaterspel framöver.Foto: 
Jubel i publiken blev det när Pippi jagades och jagade Kling och Klang. Bild: Bosse Nilsson
Jubel i publiken blev det när Pippi jagades och jagade Kling och Klang. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Pippi doppar huvudet i tårtan. Pippi jagas av poliserna. Efter den en timme långa föreställningen har åskådarna, den här gången dagisbarn och skolbarn från Knislinge, mycket att prata om.

– Det var jättebra, säger några av åskådarna som är på väg ut från Snapphane-skolans matsal där teaterföreställningen gått av stapeln. – Vi har jobbat med teater en timme varje fredag, sedan i höstas, berättar Elna. Hon går i klass 5D som håller till på Vita skolan i Knislinge.

Det är under elevens val som 5D haft möjlighet att agera.

Alla 24 i klassen har varit med, på ett eller annat sätt.

– Några har varit scenarbetare, säger Hanna som spelat Annika och agerat en av konstaplarna Kling och Klang.

När klassen var färdig med repetitionerna ville de gärna agera inför publik. Inbjudna blev föräldrar och släkt samt skolbarn från förskoleklass till årskurs fyra samt alla dagisbarn i Knislinge, Hjärsås och Hanaskog. På premiären kom 157 åskådare.

Detta avskräckte dock inte aktörerna utan gav snarare blodad tand.

Under tisdagskvällen var de nära och kära som fick se föreställningen och i onsdags var det bland annat dagisbarn från byn.

Inne i matsalen pustar skådespelarna ut efter föreställningen.

– Det är känns bra, fast vi skulle vilja spela ännu mer, säger Ebba som spelar Pippi och som har fått skoskav av de för stora skorna.

Ingen av eleverna verkar bekommas av att agera inför publik.

– Problemet är när alla skrattar, då kan man komma av sig och själv börja skratta, berättar Ebba. Lite varmt tycker de dock att det blir under föreställningen och så är det ju bråttom med klädombyten och annat.

– Det är mycket att plocka med och det känns när det är 445 grader varmt, kontrar Felix och Jacob som fått stå för allt scenarbete. Trots allt så är det en sak som de alla verkar vara överens om. De vill spela teater igen, när de början sexan i de nyrenoverade lokalerna på Snapphaneskolan.

– Vi har redan lite planer, men de är hemliga än så länge, säger Ebba och plockar av sig pippi-peruken.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 00

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.