unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Störst oro i Immeln för nytt kapitel i översiktsplanen

Samrådet om en kommande Lis-plan pågår i en vecka till. Störst oro har det varit i Immeln.
Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) försöker lugna oroliga Immelnbor för den kommande Lis-planen.
Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) försöker lugna oroliga Immelnbor för den kommande Lis-planen.
Foto: Mikael Persson

Under onsdagen var det dags för det tredje – och sista – digitala samrådet gällande den kommande Lis-planen (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) som ska hjälpa fritidshusägare och verksamheter att kunna växa och utnyttja sina lägen vid vatten, där strandskyddet på 100 meter från strandlinjen annars stoppar dem.

Allra störst oro för den nya planen har det varit i Immeln. Det berättar kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) under det digitala samrådet.

– Det har varit en stor oro under de två tidigare samråden och mest kring Immeln och då gällande fastboende kontra verksamheter. ”Nu ska vi exploatera varje millimeter av hamnområdet”... men nej, vi vill bevara Immelns karaktär, samtidigt som vi exempelvis vill kunna möjliggöra för om campingen eller kanotcentret vill ha en tio kvadratmeter större uteservering.

– Vi försöker ha båda perspektiven med oss, säger Åberg.

Som tidningen tidigare nämnt har kommunen pekat ut åtta områden som är tänkta att klubbas igenom av kommunfullmäktige i oktober. Det rör sig om Immeln, Breanäs, Glimåkra (Ekobyn, ridhuset och Trollabadet), Oröd, Strömshall (Broby), Tydingesjön och Östanå.

En markägare i Östanå undrar varför inte alla markägare kontaktats och påpekar att det aktuella området, utpekat för kommande bostäder, har en fin ekskog och är viktigt för rekreation.

– Vi planlägger mark, även sådan som kommunen inte äger, men det är markägaren själv som bestämmer vad som ska hända. Vi möjliggör bara för om man vill göra något, säger Åberg.

En annan undrar om vem det är som bestämmer.

– Jag är rädd för att man har ett sådant här samråd bara för att följa reglerna. Men egentligen har kommunen redan bestämt sig. Så är det i den kommun där jag bor i alla fall, säger en åhörare på det digitala samrådet.

– Kommer det bra tankar så ändrar vi. Länsstyrelsen finns med som en viktig samrådspartner, men det är slutligen fullmäktiges åsikt som beslutar och bestämmer, säger Åberg.

I den kommande granskningen, där alla inkomna synpunkter och svar redovisas, får allmänheten en extra chans att komma med synpunkter. Det går också bra att mejla kommunen på lis@ostragoinge.se.

– Det har redan kommit in synpunkter varför vi inte gör området i Breanäs större, upp mot de fritidsboende, säger Åberg om Lis-planen som tar upp Breanäs hotell och småbåtshamnen.

– Samrådsredogörelsen är sedan en offentlig handling. Vi kan försöka flagga för denna när den är klar, men på grund av GDPR-lagstiftningen får vi inte mejla ut den eller lägga upp fastighetsbeteckningar på vår hemsida, säger Anders Siversson, samhällsbyggnadschef.

Åberg är nöjd med att över 50 personer deltagit i de tre digitala samråden.

– Vi har verkligen fastnat för detta och kommer nog aldrig att överge digitala samråd. Men framöver, efter pandemin, kommer vi även ha vanliga samråd, säger han.

Parallellt med detta arbetar regeringen för att se över strandskyddet i grunden. Detta eftersom landet ser olika ut, sett till tillgången på sjöar och stränder, befolkningstäthet och exploateringstryck.

I december 2020 lämnade utredaren över sitt betänkande till regeringen.

– Några beslut finns ännu inte och oavsett om det blir en förändring så krävs det underlag, i dialog med länsstyrelsen, om vilka områden en kommun inte menar ska ha strandskydd. Lis-planen som vi tar fram nu är just ett sådant underlag som i så fall kommer behövas, sa Anders Siversson till tidningen i mars.

Fotnot: Styrande Treklövern har majoritet i fullmäktige. Utanför Treklövern har exempelvis Göte Färm (SD) varit med på samtliga tre samråd och säger att han ser ”väldigt positivt” på Lis-planen och att det är något som kommer utveckla kommunen.

Fakta

Preliminärt schema för Lis-planen

Februari-april: Samråd under tiden 15 februari-15 april.
April-maj: Samrådsredogörelse/revidering.
Juni-juli: Granskning.
September: Kommunstyrelsen godkänner planen.
Oktober: Kommunfullmäktige antar planen den 21 oktober. Den ska sedan bakas in som ett extra kapitel i kommunens översiktsplan, som en vägledning.