Strid om återvinningsstation

HANASKOG. Var ska återvinningsstationen i Hanaskog vara placerad? Olika förslag har varit upp till diskussion. Östra Göinge Renhållnings AB har tidigare ratat plangruppens förslag och lägger nu fram ett eget förslag, eller folkets val som man kallar det.
Östra Göinge • Publicerad 5 juli 2002

I dag står återvinningsstationen i Hanaskog vid torget. Invånarna i Hanaskog har uttryckt att den inte bör stå där. Både kommunen och Östra Göinge Renhållnings AB är överens om att placeringen inte är den bästa och alternativ har diskuterats. Tidigare har det funnits två förslag. En placering, som tekniska kontoret föreslagit, vid det gamla reningsverket på Byavägen. – Det är inte en särskilt central placering och som vi ser det behövs byggnader rivas om återvinningsstationen ska placeras där. Vem bekostar det? säger Christer Johansson på Östra Göinge Renhållnings AB. Förslag två har tagits fram av en kommunal planeringsgrupp. Dess förslag är att stationen ska placeras mitt i mot Svens Flyttningar på Fabriksgatan. – Vi sände över det förslaget till Östra Göinge Renhållnings AB som tyckte att den placeringen var olämplig, säger Gert Heide som är byggnadsinspektör och ingår i plangruppen. Enligt Christer Johansson är varken reningsverksområdet och tomten vid Fabriksgatan är så centrala som man vill ha dem. Nu kommer Östra Göinge Renhållnings AB med ett eget förslag, eller befolkningens val som Renhållningsbolaget vill kalla det. Platsen är söder om Hanaskogsbadet vid Björkvägen. – Det är relativt centralt och återvinningsstationen kommer vara väl skyddad av skog, säger Christer Johansson. Gert Heide berättar att detta förslag inte framförts till miljö- och byggnadskontoret och enligt honom berörs det aktuella området av detaljplanen. Tittar man på planen ser man att det är inte tänkt att en återvinningsstation ska placeras där. Den placering som Östra Göinge Renhållnings AB märkt ut på kartan ligger på gränsen för ett område som är avsett för bostadsändamål och parkområde. – Att placera en återvinningsstation där strider mot detaljplanen. Dessutom krävs det bygglov om anläggningen ska stå där, säger Gert Heide. Diskussionen om återvinningsstationens flytt från torget i Hanaskog kommer att fortsätta. I augusti ska plangruppen att ha ett sammanträde och enligt Gert Heide kommer Renhållningsbolagets förslag troligen att tas upp då. roger.bing @ kristianstadsbladet.se

Av Roger Bing 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.