Svagt gehör från regionpolitikerna

GÖINGE. 72 av de 149 ledamöterna i regionfullmäktige har inte svarat på frågan vad de konkret tänker göra för att skapa balans i Skåne. Total nonchalans från halva Region Skåne, konstaterar Göingeupproret.
Östra Göinge • Publicerad 11 juli 2002

I mitten av juni skickade Göingeupproret ut en skriftlig förfrågan till alla ledamöter i regionfullmäktige. Frågan löd Vad tänker du som politiker konkret göra för att skapa balans i Skåne? Tidsfristen för att svara gick ut den 28 juni. Nu har Göingeupproret sammanställt materialet. – Det finns en arrogans från större delen av Skåne, konstaterar Jörgen Svensson missnöjt. – Det mest glädjande svar vi fått är från centerns Per-Ingvar Johnsson, han skriver inte bara en massa ord utan det finns en ambition och kraft bakom, fortsätter han. Göingeupproret summerar att 77 ledamöter har direkt eller indirekt svarat på frågan medan 72 ledamöter inte svarat på något sätt. Två av 13 heltidsarbetande regionråd har svarat direkt och ytterligare fyra har via sitt parti avgivit svar. Men än hälften av de heltidsarbetande regionråden har inte hört av sig till Göingeupproret, bland andra regionstyrelsens ordförande Carl Sonesson (m) och Rolf Tufvesson (kd), som ytterst har ansvaret för regional utvecklingsfrågor och som bokade av mötet med Göingeupproret den 25 juni. – Det kan ju vara så att det finns politiker som missat att svara, de har fram till den 15 augusti på sig att göra det. Därefter kommer vi att offentliggöra en lista på vilka som stöder och inte stöder balanskravet, säger Jörgen Svensson. Göingeupproret kommer att rekommendera väljare att kryssa för politiker som kräver regional balans. Jörgen Svensson är kritisk till regionrådet Rolf Tufvesson. – Han ställde in mötet med oss den 25 juni och prioriterade ett presseminarium med en rad andra borgerliga politiker. Vi har försökt boka en ny tid med honom, men förgäves. Han nonchalerar oss fullständigt. Tufvesson är gruppledare för kristdemokraterna. Carl Sonesson kommer inte att ställa upp som politiker efter valet. – Han är ju den högste ansvarige. Därför gäller det för oss att ta reda på vem som blir eller vilka som kan tänkas bli hans efterträdare och be dem förklara, säger Jörgen Svensson. Centerpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet stödjer regional balans i Skåne. Däremot har inte folkpartiet liberalerna, kristdemokraterna, moderata samlingspartiet, miljöpartiet de gröna och Skånes väl avgett några svar. Göingeupproret tolkar det som att dessa partier inte stödjer regional balans i Skåne. ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.