Svårt utveckla innebandy utan mer halltid

I tio år har Göinge innebandyklubb velat utveckla sin verksamhet. Men klubben kan inte få mer halltider och därmed kan man inte sätta igång fler lag.
Östra Göinge • Publicerad 28 januari 2012
Foto: Tommy Svensson
Lasse Bengtsson är ordförande i Göinge innebandyklubb. Han vill se en utveckling av verksamheten med fler ungdomslag.
Lasse Bengtsson är ordförande i Göinge innebandyklubb. Han vill se en utveckling av verksamheten med fler ungdomslag.Foto: Tommy Svensson
Att spela innebandy är kul tycker killarna som tränas av klubbens ordförande Lasse Bengtsson.
Att spela innebandy är kul tycker killarna som tränas av klubbens ordförande Lasse Bengtsson.Foto: Tommy Svensson

– Vi har stått och stampat på samma ställe, säger Göinge innebandyklubbs ordförande Lasse Bengtsson.

Förutom a-laget och damlaget har klubben också pojklag som spelar i serie. Intresset för innebandy har dock varit stort under årens lopp. Men föreningen har inte kunnat ta emot fler. Bland annat finns det ett intresse bland flickor i åldern 13-15 år som klubben fått säga nej till.

– Det finns inga halltider. Alla har ju rätt till sina tider i hallarna, men jag tycker att inomhusidrotterna borde gå före utomhusidrotterna, säger Lasse Bengtsson som tycker att konstgräsplanen i Glimåkra borde kunna sänka efterfrågan på inomhusträning från fotbollsklubbarnas sida. Men så har inte skett.

Innebandyn håller till i Broby sporthall där man har åtta träningstimmar i veckan, lägg därtill ungefär lika mycket i matchtid. Klubben har också träningstider i Sibbhult, men inte heller där har det gått att få några fler tider.

För att kunna starta ett lag till krävs träningstider två gånger i veckan under en och en halv timme.

– Det går inte att träna en gång i veckan, då får man inga starka lag.

Klubben har under årens lopp försökt få gehör för sina önskemål hos kommunen.

– Men vi har inte lyckats, konstaterar Lasse Bengtsson som tycker att ungdomssatsningar borde gå före motionsidrott för vuxna i hallarna.

Åtta timmar i veckan

Trots bekymmer med träningstider så har Göinge innebandyklubb har haft bra flyt på senare tid.

– Vill det sig, så går vi upp i division 2 nästa säsong, konstaterar Lasse Bengtsson.

Ett steg i avgörandet är hemmamatchen på fredag. Även damlaget har gjort bra i från sig.

– Vi är den idrott som lockar storpublik, runt 300 på en hemmamatch. Trots det får vi ingen större respons från kommunen, konstaterar Lasse Bengtsson som med intresse följer vad som ska hända med det nya fritidsprogrammet.

– Kommunen borde använda idrotten för att locka fler till Östra Göinge istället för att ställa krav på idrottsföreningarna.

Att slopa nolltaxan är han väldigt tveksam till, om det är rätt väg att gå.

Han berättar också att Göinge innebandyklubb var en av de föreningar som i våras fick en förfrågan från kommunen om att drifta sporthallen i Broby.

– Vi nappade direkt, men tydligen var det taget ur luften, kommunen hörde av sig en vecka senare och ville tysta ner det.

Maria Sällberg
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.