Annons

Sveriges Lekterapeuter får årets Brio-pris

Östra Göinge • Publicerad 25 september 2003

OSBY

Sveriges Lekterapeuter får årets BRIO-pris, en årlig utmärkelse med donationer ur Lennart Ivarssons Stipendiefond.

Annons

Sveriges Lekterapeuter får priset för sitt mångåriga och viktiga arbete på landets sjukhus och kliniker att förmedla lekterapi till sjuka barn. Lekterapi är av stor betydelse för sjuka barns livskvalitet och möjlighet till tillfrisknande.

I dag finns lekterapi vid 42 sjukhus och kliniker i Sverige. Verksamheten startade i slutet av 1950-talet då förskolläraren Ivonny Lindquist, sedermera hedersdoktor, uppmärksammade att många barn som vistades på sjukhus försummades vad gäller psykosocialt omhändertagande och lek. Med stöd av socialstyrelsen initierade hon en bred utveckling av lekterapiverksamhet vid landets sjukhus. Lekterapueterna arbetar dels indirekt för barnen, dels direkt med barnen.

Det indirekta arbetet innebär att barnen redan i väntrum och undersökningsrum får möta en barnvänlig miljö med leksaker och barnböcker, lekmaterial för olika åldrar finns.

Lekterapeutens roll är också att till övrig sjukvårdspersonal förmedla ett barnperspektiv på vården.

Genom att tilldela föreningen Sveriges Lekterapeuter BRIO-priset 2003 vill leksaksföretaget uppmärksamma det mångåriga och viktiga arbete för sjuka barns livskvalitet och möjligheter till tillfrisknande genom lekterapi som föreningen bedrivit och bedriver.

Syftet med priset, som delats ut sedan 1992 med uppehåll för i fjor, är att lyfta fram framgångsrika vetenskapliga insatser inom området lek, leksaker och lekens betydelse för barnets utveckling.

Första pristagaren var filosofie doktor Birgitta Almquist. Även Montessoriorganisationen i Sverige, NCFL, Högskolan i Halmstad har varit pristagare.

Prisceremonin äger rum den 6 november på Brio Lekoseum.

Inga-Lill Bengtsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons