Svidande kritik och nära mista ansvarsfrihet

Socialnämnden var nära att mista sin ansvarsfrihet. Revisorerna riktar allvarlig kritik mot att socialnämnden låtit miljonerna rulla. Dessutom får kommunstyrelsen en uppsträckning för att inte ha hållit nämnden i öronen.
Östra Göinge • Publicerad 14 mars 2008

I går kom så det som alla väntat på. 2007 års revisionsberättelse. Kommunens revisorer har granskat de kommunala verksamheterna. För det mesta brukar revisorerna vara rätt nöjda med nämndernas styrning och kontroll och därmed bevilja ansvarsfrihet. Så är dock inte fallet för 2007. Kommunens största nämnd, socialnämnden, och kommunstyrelsen får båda allvarlig kritik för sitt handlande. Det handlar om socialnämndens galopperande underskott. Revisionen konstaterar att det handlar om kraftiga avvikelser både på kostnads- och intäktssidan. Särskilt när det gäller vård och omsorg som har en avvikelse på 16,5 miljoner kronor. Nämndens förklaring till de stora avvikelserna köper inte revisorerna, speciellt inte eftersom det under flera år redovisats ett underskott. Socialnämnden borde ha agerat, redan i april förra året när man såg vart åt det barkade. Då fanns redan ett stort underskott på 8,7 miljoner kronor i prognosen. "Vi har inte funnit att några mer genomgripande beslut tagits för att förbättra situationen", skriver revisionen som också påminner om att man tidigare påpekat brister i socialnämndens ledning och styrning av verksamheten. Den stora avvikelsen och nämndens passivitet fick revisorerna att överväga att föreslå kommunfullmäktige att inte bevilja ansvarsfrihet. "Med hänsyn till att kommunfullmäktige tidigare beslutat godta att nämnden går med 10,1 miljoner i underskott har vi dock stannat vid att rikta en allvarlig anmärkning mot nämndens planering uppföljning och styrning av verksamheten". Även kommunstyrelsen får kritik från revisionen som påpekar att denne borde varit mer aktiv i sin uppsiktsplikt över socialnämnden, för att komma till rätta med det stora underskottet, särskilt med tanke på nämndens tidigare stora underskott. Oppositionsrådet Patric Åberg hade egentligen hoppats på att revisionen inte skulle bevilja socialnämnden ansvarsfrihet. - Jag trodde faktiskt att det skulle bli så, säger han lite besviket. - Det var ju så nära, men tydligen hängde de upp sig på att fullmäktige beviljat ett tilläggsanslag. Att även kommunstyrelsen där han själv sitter med också fick kritik för att de inte hållt socialnämnden i öronen tar han personligen inte så hårt. - Jag tycker att jag legat på och varit tydlig på den punkten. Åberg påpekar att han och alliansen nu ska begrunda det som står i rapporten. - Men vi måste få ett slut på de här dåliga vibbarna och komma framåt. Viktigt är också att få ett bra arbetsklimat i socialnämnden. Kommunalrådet Tommy Johansson vill inte säga så mycket just nu. - Vi ska diskutera det här på olika nivåer och fundera över vad dte innebär. Först ska socialnämnden förklara sig och sedan ska ärendte upp i fullmäktige. Det blir troligen i april. Marie-Louise Lindell 044-18 55 00 marie-louise. lindell @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.