Tarkett varslar om uppsägningar

Ett hundratal personer av totalt 850 anställda varslas om uppsägning på Tarkett Sommer AB: s anläggningar i Broby, Hanaskog och Näsum. Det beskedet fick all personal under måndagen. En orsak är att den väntade ökningen, framförallt i Sverige och Tyskland, har mattats av.
Östra Göinge • Publicerad 19 juni 2001
Försäljningsökningen kom av sig därför väljer Tarkett Sommers Trägolvsdivision att säga upp personal. Divisionschef Benny Ernstsson informerade alla anställda under måndagen.
Försäljningsökningen kom av sig därför väljer Tarkett Sommers Trägolvsdivision att säga upp personal. Divisionschef Benny Ernstsson informerade alla anställda under måndagen.Foto: 

När till och med vädret verkar bli lovande inför midsommar och semester stundar kommer Tarkett Sommers besked om varsel.

Tarkett går fortsatt bra, men lagren kan inte fyllas på mer inför hösten.

Benny Ernstsson, chef för trägolvsdivisionen, förklarar att det finns flera skäl till varslet.

– Det här är smärtsamt, men vi måste göra det. Vi har en ökad försäljning men inte i den omfattning vi räknat med, förklarar han.

– Vi måste ständigt hålla kostnaderna nere, rationalisera och anpassa oss efter marknaden. Det finns allt fler aktörer på marknaden som gör att vi måste pressa priserna.

Redan under sista kvartalet i fjor märktes en avmattning i försäljningen. Framförallt i Sverige och Tyskland.

Varför lämnas beskedet nu, precis före semestern?

– När vi ser att vi har en avmattning måste vi agera, vi kan inte bygga på lager i höst. Vänder det uppåt får vi vidta åtgärder då, svarar Benny Ernstsson som ändå är övertygad om golvjättens framtida förutsättningar. – Vi ligger på topp både vad gäller produktion och teknik. Och hela tiden måste vi komma med nya innovationer, säger han.

En av de senaste produkterna är Viva, ett alternativ till laminat, som inte behöver limmas. Den tillverkas i Broby och har slagit väldigt bra.

Men trots allt behövs inte all personal för att klara samma volymer eller till och med en utökning.

Tarkett säljer på 55 olika marknader runt om i världen. Benny Ernstsson framhåller att det inte är frågan om en lågkonjunktur utan volymerna kommer att öka.

– Vi ser det som en temporär nedgång, inte en lågkonjunktur. Däremot en tillväxt i lägre takt, betonar Benny Ernstsson.

– Vi har en väldigt stark framtidstro och tror på långsiktig överlevnad med Sverige som huvudbas, säger Benny Ernstsson. De fackliga företrädarna på kollektiv- och tjänstemannasidan liksom all personal informerades under måndagen.

Jonas Hassel är ordförande för Skogs- och Träfacket i Hanaskog. Han säger:

– Ett dystert besked naturligtvis. Vi har haft på känn att något skulle hända, men inte till det antalet, säger han.

Merparten av personalen i Hanaskog har varit anställda i tio år eller mer.

– V fick beskedet klockan nio idag och har inte hunnit gå igenom några listor ännu. Därför är det svårt att säga vilka som berörs. Och eftersom vi går på semester i nästa vecka kan vi knappast komma igång med några förhandlingar innan dess, säger han. Kjell Holm är ordförande för Skogs- och Träfacket i Broby. Även han är överraskad.

– Vi tillverkar Viva i Broby, en produkt som jag är imponerad av själv. Vi har haft en del tillfällig personal inne för att klara produktionen. Så förståelsen för varslet kommer nog att bli sämre i Broby, tror han.

Christine Svensson, ordförande för samma fack i Näsum säger:

– Vi har också haft på känn att något är på gång. Men hos oss är det halva styrkan som får gå och många av dem är unga, säger hon.

En trend som nu kan skönjas är att Tarkett importerar råvarumaterial som annars såganläggningen i Näsum haft hand om.

– För bok är det tydligen så, säger hon.

Eftersom det handlar om stora grupper av anställda har fackklubbarna kopplat in sina ombudsmän.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

FAKTA/Tarkett Sommer Trägolv

n Företaget har 850 personer anställda i nordöstra Skåne varav drygt 100 varslas om uppsägning.

476 är anställda i Hanaskog - ett 60-tal av dem varslas

160 anställda i Broby - ett tiotal varslas

99 anställda i Näsum - ett 20-tal varslas

Gemensamt finns det dessutom 120 tjänstemän. Ett tiotal av dessa varslas också.

Företagsledningen räknar med att det kommer att ta mellan tre och fem månader att förhandla med de olika fackförbunden innan det blir klart vilka och hur många som får gå.

Uppsägningstiden kommer att variera mellan två och fyra månader.

Totalt har Tarkett Sommer cirka 7000 anställda.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.