Teaterföreningen har skådat ljuset

Teaterföreningen ska kunna erbjuda något för alla. I februari nybildades föreningen som börjar med ett program med kända lokala arrangemang. Schlagermusik, snapphanar, Harry Martinson och Molin är en blandad kompott som teaterarrangörerna hoppas ska kittla Göingepubliken.
Östra Göinge • Publicerad 3 april 2014
Ingela Frid, Rosie Hennig, Tellervo Kjällström, Solvig Åmvall, Per Malmberg och Lena Pearson ingår i den nya teaterföreningens styrelse, fattas gör Tommy Johansson.
Ingela Frid, Rosie Hennig, Tellervo Kjällström, Solvig Åmvall, Per Malmberg och Lena Pearson ingår i den nya teaterföreningens styrelse, fattas gör Tommy Johansson.Foto: Foto: Tommy Svensson

– Vi börjar lite lagom, med fyra arrangemang, säger Lena Pearson, en av de aktiva i Östra Göinge riksteaterförening som startade i februari.

– Meningen är att vi ska kunna erbjuda alla åldergrupper något intressant. Framöver ska det också finnas något för barn och unga, säger Rosie Hennig.

– Och även dans, tillägger Per Malmberg.

Den nya teaterföreningen är ännu i sin linda.

– Vi har knappt hunnit komma igång, säger ordförande Barbro Åmval.

Trots det har man fått ihop ett teaterprogram för året. Det består av fyra arrangemang.

– Vi har valt att satsa på säkra kort, säger Ingela Frid.

Först ut 15 maj på Sibbhults folkets hus blir Bertil Sandström som bjuder på prat och spelar schlagers från 50-, 60- och 70-talet.

– Vi har tankar kring helhetsupplevelser i framtiden, säger Lena Pearson som själv kommer att vara med vid ett av arrangemangen som flyttar utanför Sibbhult.

Nämligen vid Sporrakulla gård, den 24 augusti ges ”I Snapphanetid, kvinnorna bakom männen”. Familjeföreställningen ges i vuxenskolans regi, och hålls på eftermiddagen, i en miljö med historiska vingslag.

– De som vill kan komma utklädda och vem vet kanske få någon medverka i föreställningen, funderar Lena Pearson.

I november är dags för Teater Stenbärarland, med Rosie Hennig att ge Harry Martinsons ”Min Moa”.

– Den är helt ny, det blir premiär, berättar Rosie Hennig.

Ytterligare ett nytillskott blir de sjätte december då ges en ny bearbetning av Molins pjäs ”Potatishandlaren”, för första gången i teatersalongen.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.