Teaterföreningen hotas av nedläggning

Färre föreställningar ger mindre intäkter. Nu hotas riksteaterföreningen i Östra Göinge av nedläggning.
Östra Göinge • Publicerad 14 december 2007

Östra Göinge Riksteaterförening har under de senaste åren fått det svårare och svårare att hålla föreningen vid liv.

Under 2007 hade de tolv föreställningar, varav fem var barn- och familjeföreställningar. Under 2008 beräknas de inte få fler än sex stycken. Riksteatern skulle, när den grundades, vara "hela Sveriges teater".

Men på senaste tiden har det inte alls varit så, menar Birger Enarsson, kassör i Östra Göinge Riksteaterförening.

– De små teatrarna har svårt att få något att göra, eftersom scenerna är för små. Vi vill ju fortfarande spela riktig teater, inte ha någon ståuppshow.

Föreningen har både brist på pengar och publik, något som går hand i hand. För tio år sedan var det en stabil förening, men publiken och intäkterna minskar varje år.

– De som för tio år sedan gick på våra föreställningar var främst stamgäster ur den äldre generationen. Nu är de för gamla och orkar kanske inte gå ut, därför har det blivit ett enormt publikbortfall, berättar Birger Enarsson.

Men Östra Göinge Riksteaterförening har inte gett upp ännu. I vår visar de tre föreställningar i Folkets hus i Sibbhult, däribland "Vem är rädd för Virginia Woolf?".

– Vi tror på att folk vill ha igenkännande, därför spelar vi gärna upp gamla klassiker på nytt, säger Birger Enarsson.

Isabelle Anguelov

044-47 000

nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.