Tidigareläggning av infart får bekostas av kommunen

Vägverket tycker förslaget till ny infart till Broby är bra fast flaggar för ny bussväg. Men ska kommunen tidigarelägga arbetet före år 2014 får den själv stå för kostnaden.
Östra Göinge • Publicerad 30 januari 2003

Vägverket ansvarar för väg 119. Enligt förslag till investeringar i vägar, RTI-planen som Region Skåne ska besluta om för 2004-2014, finns den nya infarten med där staten och kommunen delar på kostnaden först år 2014. Något som Kristianstadsbladet skrivit om tidigare. – Vi tycker det är en bra lösning på genomfartsproblematiken, för väg 119:s sträckning med nuvarande bron och att den stryker förbi kyrkan, säger Kjell Lindahl, utredare på Vägverkets planeringsavdelning. – Med den trafikmängden som finns går det att anpassa på ett miljöriktigt sätt för att tillgodose såväl genomfartstrafikens krav, de boendes och näringsidkarnas krav. Enligt en gjord trafikutredning i fjor passerar 5000 fordon per dygn Tydingegatan i centrum och cirka 2000 fordon per dygn på de yttre delarna av Västergatan, det vill säga väg 119, och Köpmannagatan. – Det kan tyckas mycket för Broby men inte mycket i skånskt sammanhang. – Det här i och för sig ingen slutlig lösning. Sen har vi tagit del av debatten med andra förslag med broar, men kommunen har inte föreslagit det så vi har ingen anledning att kommentera det, säger Kjell Lindahl. – Det hade varit tämligen svårt att få med ett sådant jättestort projekt i planerna. Det hade blivit så pass mycket dyrare. I den genomförandebeskrivning som kommunen framfört i samband med detaljplaneärendet görs gällande att en nya infarten ska byggas inom fem år. – Under den tiden finns det inga statliga medel. Inte förrän 2014 finns det statliga medel, säger Kjell Lindahl. Om kommunen vill genomföra vägbygget tidigare, får kommunen själv stå för kostnaden då? – Det finns inga medel i tillräcklig grad i alla fall, säger Lindahl. Det är inga hinder att kommunen bygger ut för egna medel, sen kan vi ta över vägen så den blir statlig. – Det som kan hända är att Region Skåne, som fastställer planen, beslutar att tidigarelägga Södra infarten, men då får något annat projekt i en annan kommun senareläggas. Vägverket flaggar för att det finns lösningar för busstrafiken istället för att den ska ledas omvägen via cirkulationsplatsen. Lösningen kan vara en särskild bussgata mellan Västergatan och den nya anslutningen öster om rondellen vid väg 19. Även järnvägsbanken kan komma ifråga, men då krockar bussgatan med tanken att bygga en cykelväg där. Inga-Lill Bengtsson 044-47 000 ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.