Annons

Tre intressenter till sjukhuset

Brobysjukhusets danska ägare ligger i förhandlingar med tre olika parter som antingen är beredda att köpa det forna sjukhuset, eller gå in som investerare.
Östra Göinge • Publicerad 26 september 2003

I mitten av juli tog Ejendomsselskabet 1950 Danmark ApS över det forna sjukhuset. Ejendomsselskabet ägnar sig åt köp, försäljning och utveckling av såväl bostäder som fastigheter för företag.

I början av juli berättade dess ordförande Aksel Damm att ambitionen var att försöka hitta lämplig verksamhet, såsom sjukvård eller rekreation, till Brobysjukhuset. Senare har även alternativet att sälja hela fastigheten, en summa om 29 miljoner kronor är satt, tillkommit.

Annons

– Vi förhandlar med olika intressenter för närvarande, säger Aksel Damm som inte vill yppa något om varken inom vilka branscher dessa är verksamma i, vilka nationaliteter det handlar om eller dylikt.

– Det är för tidigt, säger han.

Lutar det mest åt att ni hittar investerare eller att ni säljer Brobysjukhuset?

– Vi har primärt ett sikte att hitta en investerare som kan utnyttja byggnaderna till vad de är avsedda för. En möjlighet är att vi bibehåller fastigheten och hyr ut den, den andra att vi säljer. Bägge möjligheterna finns.

Vilket är mest troligt?

– Några intressenter är helt inne på att hyra, andra vill köpa, eller båda delarna. Intressenterna, det är i vart fall tre, är från olika nationaliteter. Vi är förvaltningsfolk så vilket av alternativen det blir spelar ingen roll för oss.

Helt klart är att den intressent, en svensk, som var med vid den slutgiltiga budgivningen i samband med konkursen inte finns med i bilden längre. Huruvida Tjernobylkommittén kan vara kvar i Skogspaviljongen nästa år är därför osäkert.

– Det beror på vilken lösning vi kommer fram till. Självklart vill de veta om de kan vara kvar nästa år. Kommer vi att även i fortsättningen äga det och vi inte har användning för Skogspaviljongen är det inga problem, då får de naturligtvis vara kvar, säger Aksel Damm.

Någon vaktmästare eller kontaktperson på plats i Sverige har inte det danska bolaget ordnat ännu.

– Vi förstår att enligt svensk lag kan inte vi sitta i Danmark, vilket var nytt för oss, utan att ha någon kontaktperson i Sverige som hyresgästerna kan vända sig till. Det jobbar vi på nu, det är inte riktigt klart.

Annons

Nästa helg, den 5 oktober, invigs Kulturveckan med pompa och ståt i Sanatorieparken. Kommer ni att vara med då?

– Det är helt nytt för mig, det har jag inte hört talas om, säger en förvånad Aksel Damm.

Kristianstadsbladet berättar att Wendes artilleriregementes musikkår ska spela, Krister Wall ska berätta om arkitekturen, sanatoriemuseet visas och Sven Jensén ska berätta om varför sanatoriet byggdes, hur TBC behandlades, med mera.

Det står i köpeavtalet som konkursförvaltaren upprättade med er.

– Det visste jag inte. Men självklart står vi inte i vägen för det, säger Aksel Damm med ett skratt.

Inga-Lill Bengtsson

044-47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons