Annons

Trio med musikalisk fingertoppskänsla

BROBY.Tisdagskvällens konsert i Broby församlingshem med Trio Mats från Huaröds Kammarorkester gjorde mig och 50 andra åhörare en musikalisk erfarenhet rikare.
Östra Göinge • Publicerad 17 januari 2001
Trion Mats Widlund, flygel, Mats Zetterqvist, violin och Mats Rondin, cello bjöd på en musikalisk upplevelse i Broby igår kväll.
Trion Mats Widlund, flygel, Mats Zetterqvist, violin och Mats Rondin, cello bjöd på en musikalisk upplevelse i Broby igår kväll.Foto: Musikalisk upplevelse.

Kvällen inleddes med Beethovens ”Spöktrio”. Mats Widlund (piano), Mats Zetterqvist (violin) och Mats Rondin (violoncell) visade sig vara musiker som med fingertoppskänsla kan tolka Beethoven när denne 1808 med strålande humör skrev sitt Opus 70 nr 1.

Vid konserten gjorde musikerna i Trio Mats ett hopp fram till 1998 och den svenske tonsättaren A Nilsson och dennes Pianotrio, Presta - Lento - Allegretto.

Annons

Modern musik som i rytmer och harmonier skiljde sig två århundraden från den inledande Spöktrion.

Konsertens final blev Pianotrio nummer två Opus 67 av Sjostakovitj. Delvis vemodiga ryska tongångar som formats i samklang med den svåra situation som tonsättaren levde i då Stalin drev sitt välde som allra starkast.

– Men Stalin skyddade alltid Sjostakovitj. Denne blev som en nödventill för det ryska folket, kommenterade violinisten Mats Zetterqvist.

Den stora publiken var minst sagt begeistrad och applåderade in de gästande musikerna flera gånger.

I samband med konserten meddelade Uno Karlsson att världspianisten Per Tengstand återkommer till Broby den 4 mars.

Då lär det bli fullsatt i församlingshemmet. Vid en snabbintervju minuterna före tisdagskvällens konsert berättade Mats Rondin att Trio Mats spelat tillsammans i fem år men känt varandra i 20.

Bakgrunden till Huaröds Kammarorkester är unik. Det började när Staffan Scheja ville köpa en tomt på Österlen av äppleodlaren Sture Eriksen.

Denne ville ha betalt i musik - 10 konserter.

– Sture blev så tänd på detta att han hjälpte till att starta Huaröds Kammarorkester, berättar Mats Rondin som är orkesterns ledare och den ende av dess musiker som bor på orten.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

Av Gösta Olsson 044-450 14
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons