Annons

Trollabadet kan vara en miljöfara

GLIMÅKRA. Trollabadet läcker ungefär 10000 kubikmeter klorerat vatten om året, det kan innebära en fara för organismer i området enligt Anders Södergren, professor i ekotoxikologi vid Lunds universitet.
Östra Göinge • Publicerad 1 september 2001

Förutom att Trollabadet i Glimåkra behöver en allmän uppfräschning har diskussionerna kring den stundande renoveringen till stor del handlat om pengar. Östra Göinge kommun räknar med att spara ungefär 200000 kronor i uppvärmningskostnader per år när badet har tätats enligt kommunens ekonomichef Anne-Krestin Palmgren. Enligt Hans Eriksson, fastighetsingenjör på tekniska kontoret, läcker anläggningen i Glimåkra ungefär 10000 kubikmeter vatten om året. Uppgiften baseras på en jämförelse med Hanaskogsbadet som förbrukar cirka 4000 kubikmeter vatten per år. – Det borde gå åt 5000 till 7000 kubikmeter per år i Trollabadet men den faktiska siffran är 16000 kubikmeter vatten, säger Hans Eriksson. Samtidigt poängterar han att det inte är klarlagt huruvida vattnet läcker ut före eller efter kloreringen men han medger att allt tyder på att det är klorerat vatten som rinner ut ur bassängen. – Och det är ju inte bra, men vattenverket ligger på tryggt avstånd ett par kilometer bort. Förmodligen läcker vattnet ut i ån och där har vi inte märkt några bekymmer. Stefan Östberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Östra Göinge kommun, har svårt att se att läckaget kan medföra några allvarligare konsekvenser för mijön. – Men problemet är nytt och jag skulle behöva forska i det, man ska inte tro, man måste veta. Anders Södergren, som är professor i ekotoxikologi vid Lunds universitet och har arbetat mycket med just klorföreningar i vatten, menar att den läckande anläggningen kan ha en negativ effekt på miljön. – Om det inte är någon vidare utspädning av vattnet så kan det akut påverka vissa organismer men jag är skeptisk till att det kan ha någon effekt på exempelvis fiskar. Anders Södergren berättar att den aktuella typen av klorföreningar inte ackumuleras eller anrikas, det vill säga samlas, i substanser. – Det är i alla fall inget som kan tas upp av och transporteras vidare med organismer men man ska alltid vara försiktig. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons