Trollbäckens förskola får nya avdelningar

Den 1 oktober är det tänkt att två nya avdelningar på Trollbäckens förskola i Glimåkra ska stå färdiga. Just nu råder det en febril aktivitet på byggarbetsplatsen.
Östra Göinge • Publicerad 17 augusti 2004
Rörmokaren, Per-Ola Persson, tycker det är roligt att det byggs ut på många ställen inom skol-och barnomsorgen i Östra Göinge.
Rörmokaren, Per-Ola Persson, tycker det är roligt att det byggs ut på många ställen inom skol-och barnomsorgen i Östra Göinge.Foto: 
Hampus Rosberg och Lars Lindberg bygger ett nytt förrådshus på Trollbäckens förskola i Glimåkra. Bilder: Willy Alm
Hampus Rosberg och Lars Lindberg bygger ett nytt förrådshus på Trollbäckens förskola i Glimåkra. Bilder: Willy AlmFoto: 
Jan Brandting (närmast) och Jan-Erik Andersson har ägnat delar av sommaren åt att bygga två nya avdelningar på Trollbäckens förskola.
Jan Brandting (närmast) och Jan-Erik Andersson har ägnat delar av sommaren åt att bygga två nya avdelningar på Trollbäckens förskola.Foto: 

I förra veckan berättade Kristianstadsbladet om den stora renoveringen av Prästavångsskolan i Broby. Det bygget är emellertid inte det enda stora arbetet som har utförts inom kommunens skol- och barnomsorgssektor under sommaren.

Samtidigt som Prästavångsskolan har renoverats för 6,4 miljoner kronor har nämligen även Trollbäckens förskola i Glimåkra fått besök av ett gäng snickare och andra hantverkare.

Projektet i Glimåkra inleddes i början av juni och anläggningen ska, enligt planerna, vara inflyttningsklar den 1 oktober. Jan Brandting är en av de snickare som har arbetat med att bygga Trollbäckens två nya avdelningar.

Han berättar bland annat att när allting är färdigt kommer de allra yngsta förskolebarnen att kunna flytta in i de 280 kvadratmeter stora lokalerna som är fullt utrustade med allt som hör till en modern förskoleavdelning.

Här finns följaktligen såväl flera toaletter som ett stort, rymligt skötrum.

– Det blir en väsentlig skillnad mot tidigare, säger Jan Brandting och tillägger sedan att han tycker det är väldigt positivt att kommunen satsar på att bygga ut lokalerna inom skol-och barnomsorgen. Förutom Prästavångsskolan och Trollbäcken har ju även Ekens barnstuga i Sibbhult fått en 150 kvadratmeter ny barack i sommar. – Jag bor norr om Glimåkra och det var helt andra tongångar på den tiden när mina egna barn var små. Då talades det ju om att allt det här dagiset skulle läggas ner helt och hållet eftersom det inte fanns tillräckligt med barn. Nu verkar det ha kommit en ny stor babyboom i området och det känns ju roligt, fortsätter Jan Brandting.

Förutom de två nya avdelningarna håller byggarbetarna även på att bygga ett helt nytt förråd på förskoleområdet.

Jan Brandting berättar vidare att förskolans trädgård i framtiden ska förses med flera nya leksaker eftersom de gamla börjar bli aningen slitna och utnötta. – Vi kommer också att flytta den populära pulkabacken. Den låg förut på det ställe där vi nu har byggt de två nya avdelningarna. I framtiden är det i stället tänkt att den ska ligga här, säger han och visar den utmärkta platsen på en ritning.

Inne i en av de nybyggda förskolelokalerna är rörmokaren, Per-Ola Persson, fullt sysselsatt med att dra in ledningar och rör i byggnadens ena vägg. Han konstaterar att det är mycket jobb som ska göras men han har även goda förhoppningar om att allting ska vara färdigt i början av oktober. I likhet med Jan Brandting tycker Per-Ola Persson också att det är glädjande och positivt att det satsas och byggs nya anläggningar inom Östra Göinges skolor.

– Senare i höst ska ju även servicehemmet Lindgården i Broby genomgå en större renovering. Då blir det kanske ännu mer jobb för en annan, säger Per-Ola Persson och avbryter sedan förmiddagens idoga jobbande för att i stället gå bort till den blå arbetarboden där en stärkande lunch väntar.

Markus Danielson

044-47 000

markus.danielson@kristianstadsbladet.se

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.