Tuffare tider för Wanås Utställnigar

I år har Stiftelsen Wanås Utställningar fått mindre verksamhetsbidrag och kärvare tider väntar. Joakim Hansson är ekonomiansvarig för stiftelsen och är orolig för framtiden.
Östra Göinge • Publicerad 30 juli 2008

– Trenden är att bidragen minskar och det är inte bra. Men man får anpassa kostymen efter det man får, säger han.

Stiftelsen Wanås Utställningar har i syfte att främja konstnärliga och kulturella ändamål. Joakim Hansson berättar att utställningarna är mycket populära och lockar många besökare.

Men det ser inte lika ljust ut på ekonomisidan. 2006 och 2007 fick stiftelsen 950 000 kronor i bidrag från Statens kulturråd. För år 2008 blev det endast 800 000 kronor till stiftelsen.

– Anledningen är att vi ville bredda stödet och dela ut till fler aktörer. Det beror alltså inte på deras verksamhet, säger presschef Rebecka Svensén från Kulturrådet.

Joakim Hansson har en annan version.

– Enligt motiveringen är verksamheten väletablerad och de tyckte att vi drog in mycket pengar på egen hand.

Stiftelsen får även stöd från region och kommun, det stödet har inte har minskat. Totalt står bidragen för en tredjedel av stiftelsens inkomster. Resterande två tredjedelar är inkomster från sponsorer och egna intäkter.

Joakim Hansson poängterar att bidraget är väldigt viktigt för stiftelsen. Samtidigt påpekar han att det är svårt att ha en bra framförhållning eftersom Statens kulturråd inte bestämmer sig förrän i mitten av varje år.

– Det blir svårt att planera och i år blev det ju extra bekymmersamt i och med att vi fick 150 000 kronor mindre än väntat.

Jens Oscarsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.