Två rätter på menyn för alla

Nu står två olika lunchrätter på Lindgårdens meny. Därmed är förutsättningarna lika oavsett vilken restaurang på äldreboendena i kommunen du väljer att äta på.
Östra Göinge • Publicerad 5 februari 2013

Att ha två olika lunchrätter att välja mellan finns sedan tidigare på restaurangerna på Västanvid i Knislinge och Skogsbrynet i Sibbhult. Från och med i går, måndag, gäller det även Lindgården i Broby.

Det gäller såväl lunchgäster i restaurangen som de som får sin mat via Brobys hemtjänst eller boende på äldreboendet.

Om en månad gäller det även de som får sina måltider via Glimåkra hemtjänst.

– Vi har inte haft möjlighet innan av praktiska skäl, förklarar kökschef Bitte Zebbesson.

Kryssa för efterrätt

Förändringar blir det i köket, mest administrativa sådana då till exempel systemet med beställningsblanketter görs om. Nu får brukarna på boende och med hemtjänst veckovisa matsedlar där man får kryssa i vilken maträtt, lunch 1 eller lunch 2, som man vill ha. Där kan det också kryssa i om man vill ha efterrätt eller inte.

Beroende på vilka rätter som serveras finns även valmöjligheter för tillbehör, till exempel potatismos i stället för kokt potatis.

– Det känns viktigt att valmöjligheten finns mellan två rätter. Vi har delvis haft två rätter här i restaurangen innan då vi kunnat servera den mat vi lagar till förskolorna, säger Zebbesson.

Hur får man ihop det praktiska? Är det inte svårt att veta hur mycket man ska förbereda av varje rätt. Den ena kanske folk äter mer av eller vice versa?

– Det får bli en övergång här nu ett tag, men det blir säkert jättebra. Vi är vana att tillaga olika rätter samtidigt. Det här känns lite spännande för oss i personalen också, konstaterar Zebbesson när de första portionerna serverats vid lunchtid i går.

Om beställningsblanketten av någon anledning inte når köket, serveras lunch 1.

Maria Sällberg
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.