Tyskar på jubileums- resa i Sverige

För 50 år sedan trampade 20 tyska snickarlärlingar med cykel över Sverige för att studera den svenska demokratin och träteknologin. Nu är de på återbesök i Sverige. Utan cykel.
Östra Göinge • Publicerad 23 maj 2002
Fortsatta kontakter med Sverige. Professor Günter Wiemann och Manfred Viering som var med på resan för 50 år sedan har fortfarande starka band till Sverige.
Fortsatta kontakter med Sverige. Professor Günter Wiemann och Manfred Viering som var med på resan för 50 år sedan har fortfarande starka band till Sverige.Foto: 
På jubileumsresa. För 50 år sedan cyklade 20 snickarlärlingar och två lärare mellan Helsingborg och Stockholm, via Bjärnum, för att studera den svenska träindustrin och demokratin. Nu gör hälften av dem, med respektive, en resa tillbaka, men med buss. Bilder: TOMMY SVENSSON
På jubileumsresa. För 50 år sedan cyklade 20 snickarlärlingar och två lärare mellan Helsingborg och Stockholm, via Bjärnum, för att studera den svenska träindustrin och demokratin. Nu gör hälften av dem, med respektive, en resa tillbaka, men med buss. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 

– Det var ett enormt äventyr vi gav oss ut på och den har betytt mycket för oss, säger Manfred Viering på nära perfekt svenska. Han cyklade tillsammans med sina tyska skolkamrater från Helsingborg till Stockholm som 18-åring, för 50 år sedan. Han stannade några år i Hässleholm för vidareutbildning och blev så småningom chef för Skanska-koncernen i Tyskland. Bandet till Sverige är fortfarande starkt och sedan 30 år tillbaka har han en sommarstuga på Österlen. – Men det är fortfarande vår treveckors cykelresa som är det starkaste minnet, säger han. Då var kriget nyligen över och situationen i Tyskland karg och fattig. Professor Günter Wiemann, då nyutexaminerad lärare, ville ge sin första klass något att sträva efter och drog igång projektet att cykla genom Sverige. Alla lärlingarna kom från fattiga förhållanden, somliga föräldralösa, andra hemlösa. Ingen av dem hade tidigare varit utanför Tyskland. Huvudmålet var att studera modern träteknik, som var betydligt längre kommen här än i Tyskland. Men också det svenska socioekonomiska samhället i demokratins anda lockade. Sammanlagt trampades det ungefär 120 mil, nätterna spenderades i militärtält och maten lagade de själva. Ett äventyr som sagt, men främst minns de gästfriheten. –  Det var stor skillnad att komma till ett fungerande land med vänliga människor, säger Manfred Viering. Fortfarande idag menar han och Günter Wiemann att det finns markanta skillnader mellan Sverige och Tyskland. – Det är ett annat sätt att leva. Här är det mindre folk och de pratar mer med varandra, säger Manfred Viering. Günter Wiemann skämtar och säger att luften är renare och kvinnorna vackrare. Men framförallt menar han – allvarligt – att det inte finns en liknande reformvilja i Tyskland, där är den kraftlös. För de 20 snickarlärlingarna som trampade sträckan Helsingborg – Stockholm har det gått bra. Flera av dem har startat egna rörelser eller har höga positioner inom träindustrin i Tyskland. De har behållit kontakten med varandra och även med svenska vänner som de mötte under sin resa. – Det är tack vare professor Wiemann som vi har fortsatt att träffas, och nu har gett oss i väg på jubileumsresa, säger Manfred Viering. I går gick resan till Svarta Bergen i Lönsboda och Glashyttan i Åhus. I dag fortsätter den i de gamla cykelspåren runt Bjärnum och på fredag går bussen vidare till Visseltofta, innan den vänder tillbaka till Tyskland. terese.cristiansson @kristianstadsbladet.se

Av Terese Cristiansson 044-18 55 36
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.