Unga tjejer i Glimåkra vill föra traditionen med vävning vidare

Det är full fart i Galleri Sveabs lokaler. Fem tjejer väver handdukar, mattor och halsdukar i alla möjliga färger och mönster.– Vi vill föra traditionen med vävning vidare, berättar Pia Wedderien, Glimåkra Vävstugeförening.
Östra Göinge • Publicerad 24 maj 2005
Sophie Nilsson, 12 år, koncentrerar sig. I bakgrunden hjälper Margareta Olsson Emilia Johansson. Bild: Per Rosenqvist
Sophie Nilsson, 12 år, koncentrerar sig. I bakgrunden hjälper Margareta Olsson Emilia Johansson. Bild: Per RosenqvistFoto: 
Emilia Johansson, 12 år är en av tjejerna som dyker upp varje måndagseftermiddag för att väva i Galleri Sveabs lokaler. Margareta Olsson står behjälplig om så behövs. Bild: Per Rosenqvist
Emilia Johansson, 12 år är en av tjejerna som dyker upp varje måndagseftermiddag för att väva i Galleri Sveabs lokaler. Margareta Olsson står behjälplig om så behövs. Bild: Per RosenqvistFoto: 
Sara Nilsson och Inez Krusevall, båda 9 år, förskedar. – Det är ganska lätt, tycker dem.
Sara Nilsson och Inez Krusevall, båda 9 år, förskedar. – Det är ganska lätt, tycker dem.Foto: 

– I fyra år har vi haft uppehåll med barnvävningen på grund av att vi inte har haft någon lokal, berättar Pia Wedderien.

Men nu samlas tjejerna varje måndagseftermiddag och väver under överseende av Pia Wedderien och Margareta Olsson. – Vi startade den 3 januari och har avslutning nästa måndag, den 30 maj. Vi börjar varje vecka med att fika för att sedan sätta i gång och väva, berättar Pia Wedderien.

– Jag tycker att det är viktigt att föra konsten vidare, vävning är ett kulturarv som vi ska vårda. Glimåkra har ju en vävtradition som vi inte ska glömma bort, säger hon. Just nu pågår det också en utställning, gjord av barnen, i FöreningsSparbankens fönster.

– Det blir en kick och ett mål för tjejerna. De är så himla duktiga och lättlärda. Dessutom har de inte de hämningar som vi vuxna ibland kan ha. De blandar stilar mönster och färger hela tiden.

Susanne Bergljung, 12 år är en av tjejerna som kommer varje vecka.

– Att väva är kul. Just nu håller jag på med en sminkväska, berättar hon.

Inez Krusevall och Sara Nilsson, båda nio år, förskedar eller förarbetar, just denna dag.

– Det är lite pilligt, säger de. Som det ser ut nu har Pia Wedderien själv sponsrat med en del vävstolar.

– Jag ser gärna att kommunen går in och satsar pengar, det behövs, säger hon.

– Som det ser ut nu kommer en ny kurs i gång tidigast i november i år. Nu gick vi bara ut till Glimåkra Skola och berättade om kursen. I november kan vi tänka oss att ta emot barn från andra håll också, fortsätter Pia Wedderien.

Nästa vecka blir det avslutning med picknick i det gröna. Nästa arrangemang är annars Barnens dag den 27 augusti. Då blir det förhoppningsvis vävning utomhus, om vädret tillåter.

Helena Carlsson

044-29 000

nyheter@kristianstadsbladet.se

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.