Annons

Ungdomsutbyte ska bli resultatet av vänortsbesök

BREANÄS. En utveckling av ungdomsverksamheten och ett utbyte ungdomar emellan, i de nordiska länderna. Det är vad det pågående vänortsmötet i Östra Göinge ska leda till. I går samlades representanter för Östra Göinge och dess vänorter i Danmark, Norge och Finland.
Östra Göinge • Publicerad 12 september 2001

I går vajade de nordiska flaggorna i Östra Göinge. Men vänortsutbytet fick mjukstarta utan de norska vännerna. På grund av ett försenat flyg fick dessa ansluta till den nordiska delegationen på Breanäs konferensgård lite senare. Inför årets vänortsmöte har såväl politiker som tjänstemän inom kommunledning, kultur, fritid, turism och barn- och utbildningsnämndens område engagerats. Årets tema, ungdomssatsningar, sorterar ju under flera olika nämnder. Vänortsutbytet som sker vart annat år och som har de respektive vänorterna som värd återkommer vart åttonde år i Östra Göinge. Under den inledande dagen hölls ett formellt möte där vänorterna Östra Göinge, Vallø, Modum och Laukaa där respektive kommun presenterade den ungdomsverksamhet som sticker ut i deras hemkommun. – Vi vill försöka dra nytta av varandras kunskaper, säger Östra Göinges kommundirektör Jan Dahlqvist som är den som hållt i trådarna inför mötet. Han berättar också att de fyra vänorterna på detta sätt hoppas få till stånd ett fungerande nordiskt ungdomsutbyte. – Det är viktigt att diskutera hur vi går vidare med detta. Det får inte stoppas upp. understryker Dahlqvist. Idag kommer vänortsrepresentanterna att besöka olika ungdomsverksamheter i Östra Göinge, Bland annat konstskolan på Wanås, därefter blir det lunch på restaurangskolan i Sibbhult och under eftermiddagen är det dags för nordiskt vernissage på Göingeskolan. – Ungdomar från respektive vänort visar alster på temat frihet och vänskap. En vandringsutställning som sedan skickas vidare, förklarar Jan Dahlqvist. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons