Upplev Göingebygden – från hästryggen

SIBBHULT. Tänk dig att ta dig längs slingrande stigar i hisnande vacker miljö och att kanske få se en och annan snapphane skymta förbi, allt sett i från ryggen på en islandshäst. Det kan bli verklighet genom en ny turistsatsning med kultur- och äventyrsridning kring Sporrakulla, Breanäs och stenbrottet i Högsma.
Östra Göinge • Publicerad 25 maj 2002
Nu går det att prova på kultur- och äventyrsritt i trollsk och sägenomspunnen miljö. Patrik Sjögren, som bor strax utanför Sibbhult, startar Kultur- och äventyrsridning i Snapphaneskogen. Hustrun Carina berättar att islandshästarna är valda med omsorg för att pass såväl nybörjare som den mer erfarne ryttaren. Bild.
Nu går det att prova på kultur- och äventyrsritt i trollsk och sägenomspunnen miljö. Patrik Sjögren, som bor strax utanför Sibbhult, startar Kultur- och äventyrsridning i Snapphaneskogen. Hustrun Carina berättar att islandshästarna är valda med omsorg för att pass såväl nybörjare som den mer erfarne ryttaren. Bild.Foto: 

Ute i hagen går Sleipner, Orri, Natfari och Hringur. Fyra islandshästar som numera är familjen Sjögrens. Hästarna är dock inte till enbart för familjen. De utgör stommen i Sjögrens kultur- och äventyrsridning. En ny turistsatsning i Östra Göinge. – De är valda med omsorg för att även nybörjare ska kunna rida dem, säger Carina Sjögren. Islandshästar är ju kända för att vara lugna, trevliga och stabila. Deras instinkt att följa ledarhästen är också djupt rotad, vilket underlättar vid turridning. – Den här idén har jag gått och filat på i två år berättar Patrik Sjögren. Det han som håller i kultur- och äventyrsridningen med start från och med nu. – Jag vill få ut folk och visa den fina natur- och kulturmiljö som vi har här. – Om du visste vilken natur och vilka vyer det finns i det här området, säger han. Området han pratar om är Sporrakullaskogen, Stora Björkeröd och Breanäs. – Tänk dig att se Sporrakulla i solnedgång. – Eller möta en snapphane. Förberedelser har tagit både tid och ork. För att kunna genomföra idén krävs såväl samarbetspartners som tillstånd. – Att få alla tillstånd är nog det som har tagit längst tid, inflikar Carina Sjögren. Patrik Sjögren har också samlat information som han behöver för guidningen, om var snapphanar och svenskar drabbade samman, liksom sägner och historier. – Vi erbjuder olika paket, det är också sådant som tilltalar danskar och tyskar, säger Patrik Sjögren. För att kunna rida i den kulturhistoriskt intressanta miljön kring Sporrakullagård har Sjögrens inhämtat tillstånd från Skogssällskapet, ett tillstånd som förlängs ett år i taget, med villkoret att ridningen inte får göra intrång i miljön. Dessutom samarbetar man med Glimåkra hembygdsförening, vilka ansvarar och har guidning vid Sporrakulla. En annan samarbetspartners är bygdeföreningen i Högsma. I den gamla skolan finns vandrarhem. I Högsma kring det gamla Stenbrottet i Stora Björkeröd kommer Patrik Sjögren att förlägga äventyrsridningen. För markområdet svarar Sveaskog som också har gett sin tillåtelse. En lite längre tur kan Sjögrens också erbjuda, en specialritt till Sporrakulla med historier och sägner och vidare färd till Breanäs konferenshotell, den tredje samarbetspartnern. Där väntar middag, en säng att krypa ner i och frukostbuffé innan man fortsätter nästa dag. – Det går att skräddarsy efter egna önskemål, och såväl enskilda som företag kan höra av sig, påpekar Carina Sjögren. Eftersom det finns tillgång till hagar på alla ställen går det lätt att ordna med övernattning. – Det ska också gå att komma hit och rida i paddock eller för dem som är rädda att bara bekanta sig med hästarna, säger Patrik Sjögren som tänker kombinera kultur- och äventyrsridningen med sitt skiftarbete. Just nu lägger han en sista finputsning på hemsidan där det ska gå att läsa om ridningen på såväl, svenska, engelska som tyska. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.