Utställning blev bok

Per af Forselles och Bitte Glantz har hittat ett sätt att kombinera kultur. Intresset har varit så stort att de beslutade sig för att ge ut en bok om sin utställning "Minnet".
Östra Göinge • Publicerad 5 december 2007
Bitte Glantz och Per af Forselles bläddrar i sin bok som finns i 50 exklusiva exemplar. BILD: WILLY ALM
Bitte Glantz och Per af Forselles bläddrar i sin bok som finns i 50 exklusiva exemplar. BILD: WILLY ALMFoto: 

Det var i slutet av oktober som Bitte Glantz och Per af Forselles presenterade sin utställning Minnet på Klockaregården. Med hjälp av en avgjutning av Per af Forselles ansikte skapade Bitte Glantz 19 olika masker. Per af Forselles skrev sedan dikter utifrån olika känslor som han fick av maskerna.

– Idén om boken dök upp under vernissagen, säger Per af Forselles. Det var en del människor som tyckte ...

– ... att utställningen var så mäktig att de ville ta med den hem och sitta och dricka ett glas vin och kolla på den, fyller Bitte Glantz i.

För att kunna täcka de dyra tryckkostnaderna är boken endast tryckt i 50 exklusiva exemplar som numrerats och signerats.

– Det var på uppmaning av besökarna som vi gjorde boken, annars hade den aldrig blivit till, säger Per af Forselles. Den är också en möjlighet för dem som inte hade råd att köpa någon av maskerna att ändå kunna njuta av konsten och dikterna.

När maskerna hängde på Klockaregården fick besökarna möjlighet att tycka till och komma med egna idéer eller tankar.

– Det gav väldigt mycket.

Kanske kan konstnärsduon ha användning av några idéer i sitt nästa projekt som redan är planerat.

– Det blir på temat Natur, om den sista Skånska vildmarken. Man kan säga att det är en hyllning till Östra Göinge, vi bor så otroligt vackert här. Vi skulle vilja göra en utställning för både vuxna och barn – det är något man sällan ser i kultursammanhang. Antingen är det för vuxna eller barn, säger Per af Forselles.

Maria Sällberg

044– 47 000

maria.sallberg

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.