Annons

Välbesökt föreläsning om stress

BROBY. Tänk dig att du sitter i en stor lokal med helt okända människor, i bästa fall har du sett någon av dem i affären tidigare, och du plötsligt blir ombedd att vända dig om och massera personen bakom dig i hårbotten. Ovanstående scenario var ett faktum i Folkets hus i går.
Östra Göinge • Publicerad 27 september 2001

Den offentliga föreläsningen om stress och utbrändhet under onsdagskvällen var en välbesökt begivenhet. Ungefär 120 personer, mestadels medelålders kvinnor, hade sökt sig till Folkets hus i Broby för att se och höra akupressören Lars Winberg från Bäckaskog tala om psykiska och fysiska symtom, förebyggande åtgärder, möjligheten att tillfriskna samt hur anhöriga/närstående drabbas av stress och utbrändhet. Enligt Lars Winbergs filosofi, som grundar sig på gamla, österländska tankar, bildar fyra faktorer tillsammans en helhetsmedicin mot stress: rätt kost, regelbunden motion, psykisk balans och positivt tänkande. De två sista faktorerna uppnås bland annat genom omtanke, förståelse och acceptans för andra människor samt genom vetskapen om att vi måste leva i nuet, att det som har varit har varit och inte går att göra så mycket åt menar Lars Winberg. Men föreläsningen blir mer konkret än så. Lars Winberg berättar att det viktigaste när det gäller att motverka negativ stress är att öka medvetenheten om att efter en anspänning måste en avspänning komma. – Det största problemet i västerlandet är egentligen att vi tar för korta andetag. Sätt tummen mitt i handflatan, stå bredbent, andas lugnt in genom näsan och sedan kraftfullt ut genom munnen, säger Lars Winberg. Det tar inte lång tid innan hela Folkets hus är fullt av pustande och vilt viftande människor, samtidigt står fler fysiska övningar på tröskeln. Efter en instruktion i ansiktsmassage är det dags för mer omfattande knådning. Varannan stolsrad i Folkets hus ombads resa sig upp och bekanta sig med personen i raden framför, därefter ledde instruktören Ann-Christine Hallström en axel-, arm-, rygg-, nack- och huvudmassage. – Folk brukar alltid fråga hur man ska göra om man lever ensam men då är det bara att gå in till grannen och ge den en massage, eller katten, eller hunden, säger Ann-Christine Hallström. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se Fakta / Stress n Stress är beteckningen för de anpassningsreaktioner i kroppens organsystem som utlöses av fysiska och mentala påfrestningar. De stressreaktioner som hjälpte våra förfäder att överleva genom att stärka deras beredskap för kamp eller flykt kan framkallas av det ökade livstempot i det moderna samhället. När kraven överstiger individens förmåga uppstår så kallad negativ stress. En hög stressnivå under lång tid kan medföra förslitning av bland annat hjärt-kärlsystemet och öka risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt och hjärnblödning. Källa: Nationalencyklopedin

Av Magnus Grunnon 044-47004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons