Valfrihetsförslag blev fel – rivs upp

Politikerna ville ge valfrihet för 15-timmarsbarnen i förskolan. I maj togs beslutet men fullmäktige förstod inte att det skulle innebära en hög avgift eller att beslutet var olagligt, nu rivs det upp.
Östra Göinge • Publicerad 27 augusti 2010

Det var i våras som ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet, Karl-Erik Innala, lovade valfrihet för föräldrar som är arbetslösa eller barnlediga och som har rätt att lämna sina barn 15 timmar på förskolan.

Det innebar att det skulle bli möjligt att lämna sina barn färre dagar och fler timmar i stället för fem dagar i veckan med tre timmar om dagen.

Riktlinjerna arbetades om och förslaget som presenterades av tjänstemännen svaldes av politikerna med hull och hår.

Det var först när de de nya riktlinjerna trädde i kraft och föräldrar började protestera som politikerna började förstå att något kanske inte blivit som det var tänkt från början.

De nya reglerna innebar nämligen att föräldrar med 15-timmarsbarn som också är berättigade till allmän förskola blev tvungna att betala full maxtaxa om de valde att lämna barnen färre dagar och fler timmar.

I de riktlinjer som fullmäktige sa ja till maj står nämligen att allmän förskola erbjuds 3–5-åringar mellan 8.15 till 11.15 varje dag. För barn som har behov av omsorg på andra tider tas avgift ut enligt maxtaxa.

– Vi har fått valmöjlighet, men till vilket pris, påpekar en mamma som har en 4-åring och som ville lämna tre dagar i veckan och fem timmar. De sex timmarna i veckan som går utöver förskoletid, skulle ge henne en maxtaxa på 1 260 kronor i månaden.

– Jag kan visst tänka mig att betala men jag tycker att det är fel att betala så mycket, säger föräldern.

– Man måste skilja på barnets och föräldrarnas behov, säger Ann-Sofie Jönsson som är ansvarig för barnomsorgen i Knislinge och som varit med om att ta fram det nya förslaget.

Hon anser att det är bäst för barnen är att vara i förskolan på den tid då man har en mer pedagogisk inriktning, det vill säga under förmiddagstimmarna.

– Övrig tid får föräldrarna betala för, samma som gäller för dem som lämnar små barn på ett och två år och som inte omfattats av allmänna förskolan

I de riktlinjer som arbetades fram tog man också bort möjligheten till avgiftsfri inskolning. De två veckorna som alltid varit kostnadsfri debiterades från med höstens inskolning.

Nyordningen har väckt starka protester hos föräld-rar. När Kristianstadsbladet tar kontakt med en handfull fullmäktigeledamöter visar det sig att ingen har förstått vilka konsekvenser beslutet skulle få.

– Det här låter inte som det vi pratat om, konstaterar Patric Åberg.

– Det ska inte kosta mer om man väljer det ena eller det andra.

Även Camilla Westdahl ställer sig frågande till situationen.

– Det här var inte enligt våra intentioner.

Tommy Aspegren, FP, som också sitter med i omsorgs- och utbildningsutskottet säger sig vara omedveten om konsekvenserna.

Magnus Nilsson, KD, säger dock att man visst kan se frågan ur barn- och föräldraperspektiv.

– Men det här trillar lite mellan stolarna. Det här handlar mer om ett systemfel, jag kan tycka att det blir lite väl dyrt för dem som bara har ett par timmar att behöva betala maxtaxa.

Även ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet, Karl-Erik Innala, konstaterar att något blivit väldigt fel.

Under torsdagseftermiddagen och efter konsultering med kommunförbundet, SKL, står det klart att riktlinjerna inte följer gällande lagar och förordningar.

– Vi måste göra en reduktion för allmänna förskolan. Vi var inte heller medvetna om att raderna om kostnadsfri inskolning tagits bort.

Innala förklarar att man ska riva upp beslutet och se över riktlinjerna igen.

– Inskolningen ska vara avgiftsfri också i fortsättningen.

– Vi kommer också att kompensera de som debiterats fel avgift för augusti.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.