Annons

Van smed renoverar kyrkans gjutjärnsräcke

GLIMÅKRA. Räcket på taket till Glimåkra kyrka plockades ner vid renoveringen av kyrkan 1962. Varför är väl egentligen inte riktigt klart, men det finns teorier. – Jag har hört berättas att det inte gick igenom slutbesiktningen. Då beslutade man att plocka ner det, säger smeden Kennet Svensson.
Östra Göinge • Publicerad 9 augusti 2001

Beslutet om att Glimåkra kyrka skulle återfå gjutjärnsräcket började egentligen med en anonym donation. Öronmärkta pengar som skulle se till att räcket åter kom på plats. – Vi vet ännu inte vem som skänkt pengarna, säger kyrkorådets ordförande Gösta Olsson och berättar vidare att man fann det något söndriga räcket i kyrkans ekonomibyggnad. Kenneth Svensson tillfrågades om han kunde renovera räcket. Som son till bysmeden började han tidigt att hjälpa till i smedjan och egentligen var det en självklarhet att han skulle gå i faderns fotspår. Själv kommer han inte ihåg hur gammal han var när han började hjälpa sin far i smedjan. Men efter lite minnesletande kommer Kenneth Svensson fram till att han måste ha varit 14 år när han började med yrket på allvar. – Men redan innan dess hjälpte jag far i bysmedjan, säger han. Han berättar att det bland annat var hans jobb att få fart på elden varje morgon. Då fick du gå upp tidigt? – Nä, vi satte igång vid sju, min far var inte så morgonpigg, säger Kenneth Svensson och ler. När Glimåkra kyrka genomgick en mindre renovering 1962 beslutade man att ta ner gjutjärnsräcket på torntaket. Kenneth Svensson har hört berättas att det berodde på att räcket inte klarade slutbesiktningen. Men nu ska räcket renoveras och sättas upp. Gösta Olsson påpekar att Kenneth Svensson är en av få smeder som klarar av ett så komplicerat arbete. Smeden själv håller med om att det är ett svårt arbete. Det finns stor risk att det blir spänningar i järnet. Vilket i sin tur gör att det kan spricka. – Knepet för att få det att hålla är att hålla det varmt när man jobbar med det och inte låta det svalna för fort, säger Kenneth Svensson. Han berättar att metoden kallas värmesmide. Förr använde man kol för att hålla järnet varmt, det gör man inte nu för tiden. – Idag använder man aluminiumsilikat för att det ska svalna sakta, säger Kenneth Svensson och visar ett material som för ett otränat öga ser ut som vanlig bomull. Gjutjärnsräcket är nu nästan klart. Kenneth Svensson har lagt ner minst 150 timmar arbete på det och nu återstår det bara att åtgärda en av de 20 sektionerna. – Jag ska börja på den sista sektionen. Sedan ska räcket skickas till målning, säger han och påpekar att det krävs specialtillstånd för att måla räcket då det färgen innehåller bly. Den sista sektionen har rätt omfattande skador och Kenneth Svensson räknar med att han kommer att lägga 30 till 40 timmars arbete på den biten. När räcket är lagat och målat ska det upp på taket. Ett tungt arbete på hög höjd. roger.bing @kristianstadsbladet.se Fakta / gjutjärnsräcket n Räcket är ungefär 95 centimeter högt och kommer i uppsatt skick ha en omkrets på elva gånger åtta meter. Det har 20 sektioner och varje sektion väger ungefär 35 till 40 kilogram. Till detta kommer ett stort antal stolpar som väger 10 till 15 kilogram var. Varje stolpe har en kropp i form av en fransk lilja. Plockades ner i samband med en renovering 1962

Av Roger Bing 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons