Väntans tider för födseltävling

För en månad sedan inleddes projektet "Glimåkra med barn" som syftar till att ge Glimåkra en riktig babyboom i april 2005. Nu funderar Glimåkra Utveckling att även låta adoptivbarn vara med i tävlingen.
Östra Göinge • Publicerad 23 augusti 2004

Glimåkra Utveckling har tidigare genomfört projektet "Bo i Glimåkra" som syftade till att öka antalet invånare i Glimåkra församling med minst 200 personer under en period av tre till fem år. Sedan en dryg månad tillbaka har det projektet fått sällskap av "Glimåkra med barn".

Det sistnämnda innebär i korthet att Glimåkra Utveckling vill se en kraftig uppgång av barnafödandet omkring den 20 april nästa år. Nu har det gått en månad sedan starten och Jörgen Svensson på Glimåkra Utveckling säger att han och de övriga bakom satsningen ännu inte har sett några tecken på en eventuell babyboom framåt vårkanten. – Man kan väl säga att vi befinner oss i en mellanperiod just nu. När det gäller det här med eventuella graviditeter är ju den första månaden också väldigt känslig och därför är många mycket försiktiga med att gå ut och tala om att man är gravid. Spontanaborter är också rätt så vanliga i det här stadiet. Därför är det fullt förståeligt att det är ganska tyst just nu i snacket om eventuella graviditeter, säger Jörgen Svensson.

Han fortsätter med att man inom Glimåkra Utveckling har satt upp en tidsplan som innebär att man omkring den 20 oktober ska kunna ha en betydligt bättre bild av hur det går med Glimåkrabornas barnproduktion.

– Omkring tre månader från projektstarten är vad vi bedömer som en rimlig tid för att få en bra uppfattning om det hela, menar Jörgen Svensson.

Projektet har inte heller gått helt obemärkt förbi hos Glimåkraborna. Jörgen Svensson säger att av de reaktioner som han har hört av ortsborna så har det nästan uteslutande handlat om positiva kommentarer.

– De allra flesta i Glimåkra verkar tycka att det här är ett roligt och bra initiativ. Jag har bara hört någon enstaka röst som har sagt sig vara emot alltihop, berättar han. Barnsatsningen i Glimåkra har också gett eko i mediavärlden. Enligt vad Kristianstadsbladet erfar har projektet uppmärksammats av ett flertal tidningar, några olika radiokanaler (varav en finsk) samt även av SVT 24. Jörgen Svensson är naturligtvis mycket glad över att Glimåkra har satts på kartan på det här positiva sättet.

Han säger också att han och de övriga har fått en ny frågeställning att fundera över.

– Vi har fått frågan om vi inte även ska ha med adoptivbarn i tävlingen. Vi ska inom kort ta upp frågan och diskutera den. Hur det blir med den saken är för tidigt att säga i nuläget. Det är inte alls uteslutet att även adoptivbarn får vara med i tävlingen, säger Jörgen Svensson.

Kristianstadsbladet har även försökt att nå kommunens barnmorskor för att få en kommentar om antalet besök på mottagningarna har ökat den senaste månaden. Försöken har dock varit fruktlösa.

Markus Danielson

044-47 000

markus.danielson@kristianstadsbladet.se

Fakta "Glimåkra med barn"

Tävlingen går ut på att se vilket barn som kan födas närmast klockan 00.00 natten till den 20 april 2005. För att vinna förstapriset måste barnets familj vara bosatt i Glimåkra vid nedkomsten. Priset för den som föds närmast tolvslaget är gratis barnomsorg i ett års tid. Andrapriset är gratis blöjor under ett år. Barn nummer tre belönas med 5000 kronor i valfri Roburfond medan fjärdepristagaren får en bilbarnstol. Femteplaceringen ger en barnstol till hemmet i pris medan sjättepriset är ett livslångt medlemsskap i Glimåkra IF och Glimma Hockey.

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.