Vårdplan verkställdes inte

En noggrann vårdplan med tillsyn flera gånger om dagen gjordes upp för den 94-åriga damen. När en anhörig kom på besök möttes hon av högar av ouppackade matpaket och soppåsar.
Östra Göinge • Publicerad 25 augusti 2004

– Jag tycker det handlar om ren vanvård, säger May Svensson som stått damen väldigt nära.

– Jag vill att en utredning görs, så här får det inte gå till.

Den 94-åriga kvinnan kunde fram till i juni klara sig något så när hemma. Via hemtjänsten fick hon matpaket hem.

– Jag brukade åka och handla till henne, hon var klar i huvudet men åt inte med någon reda. Under de senaste åren gick hon ner i vikt med flera kilon varje år, hon vägde bara 44 kilo, berättar May Svensson.

Kvinnan hade viss medicinering och vid midsommar slog hemsjukvården larm om att kvinnan behövde in på sjukhus. Där låg hon i en vecka och en vårdplan gjordes upp tillsammans med en biståndshandläggare från Östra Göinge kommun. – Biståndshandläggaren var mycket oförskämd. Vi anhöriga ville att patienten skulle in på ett särskilt boende – vi trodde inte att hon skulle klara sig själv – men hon själv ville absolut hem igen, något som biståndshandläggaren också tyckte, säger May Svensson.

Väl hemma gjordes en ny vårdplan då bland andra samma biståndshandläggare fanns med.

– Hon var även då väldigt oförskämd. Men det gjordes upp en mycket noggrann vårdplan med full service, att hemtjänsten skulle hjälpa till med maten, gå ut med soporna och till och med dricka kaffe, berättar May som förutsatte att vårdplanen skulle fungera i praktiken. – För ett tiotal år sedan, när hon var sjuk, gjordes en vård-plan upp – och då fungerade det jättebra, säger May Svensson.

I början av juli kunde den 94-åriga damen sitta upp och gå med rollator korta sträckor inomhus.

När May Svensson kom på besök åtta dagar senare fick hon en chock.

– Matkartonger för minst tre dagar stod i en hög, de hade inte ens gett henne maten, och flera soppåsar stod på rad. Någon hade spillt och bara kastat hushållspapper över som klibbat fast, berättar May Svensson.

Damen låg till sängs. För att slippa gå till toaletten hade hon en spann bredvid sängen.

Den 94-åriga kvinnan var uttorkad.

May Svensson försökte få tag i biståndshandläggare som hänvisade till områdeschefen Anna-Lisa Simonsson.

Två dagar senare fick May Svensson tag i henne.

– Hon föreslog att vi skulle göra en vårdplan, men jag sa att det var ju redan gjort två gånger och nu var det akut hjälp som behövdes, berättar May Svensson. Dagen därpå lyckades äldreomsorgen få loss en plats på Skogsbrynet dit kvinnan flyttades.

– Där fick hon väldigt bra hjälp, de var så rara och gulliga, berättar May Svensson.

Den 94-åriga kvinnan dog några veckor senare.

– Jag vill absolut inte lasta någon för att hon dog, hon var ju gammal och ålderssvag, men hemtjänsten fungerade definitivt inte under den vecka hon bodde kvar hemma, säger May Svensson.

Områdeschef Anna-Lisa Simonsson förklarar att hon för närvarande inte kan svara på vad som gått snett, varför beslutet om servicen inte blivit verkställt.

– Men vi ska naturligtvis göra en utredning, vilken information som gått ut och vad som hänt, säger hon.

– Beslut om en vårdplan ska börja fungera direkt, det är självklart att det ska fungera så.

Inga-Lill Bengtsson

044-47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.