unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vargen kan finnas i område där skyddsjakt inte bedrivs

Var vargen i Östra Göinge tidigt under fredagen? Det menar en bilist som såg vargen gå över väg 23 söder om Östanå, strax före sjutiden på morgonen, på väg österut.
Här bedrivs skyddsjakt på vargen.
Här bedrivs skyddsjakt på vargen.
Foto: Länsstyrelsen Skåne

– Det kan vi inte bekräfta. Men vi har fått in en bild från en privatperson, där vargen syns i närheten av Örsjön (en mil nordväst om Osby). Bilden är tagen 01.13 natten till torsdagen och vi bedömer att det är en varg, säger Tom Espgård, som arbetar med jakt- och viltfrågor på Länsstyrelsen Skåne.

Örsjön är i det nordvästra hörnet av det område där det bedrivs skyddsjakt på vargen. Från Tydingesjön till Glimåkra går det in en kil där skyddsjakt inte bedrivs.

Så vargen kan befinna sig i denna glipa utan att det jagas där?

– Så kan det vara, säger Espgård.

LRF Skåne har tidigare ansökt om att göra hela nordöstra Skåne till ett område för skyddsjakt?

– Vårt beslut är inte hugget i sten. Men du ska bara veta vilka tips vi får in gällande den här vargen. Människor har för lite att göra.

Blir det inte ett moment 22? Angrepp på får gör att ni kan bekräfta var vargen är, men inga djurägare vill ha angrepp?

– Så är det. Nu får vi se hur helgen utvecklar sig.

Fotnot: En varg har kapacitet att röra sig fem-sex mil per dag. Länsstyrelsen menar att det med stor sannolikhet är samma varg som stått för fem angrepp på får i september vid Osby/Visseltofta, Arkelstorp och Näsum.