Världens längsta mattelektion

SIBBHULT. Eleverna har laddat upp. Med dextrosol, godis och coca cola ska de klara att genomföra världens längsta mattelektion. – Vi klarar det, säger eleverna, efter åtta timmars räknande. – Nu återstår bara 16 timmar och 59 minuter, säger Marcus Olsson glatt.
Östra Göinge • Publicerad 15 november 2001

– Det har gått fort, och det har varit roligt att räkna, säger Sandra Ohlsson. Hon och hennes kompisar i NV/SP II är fortfarande glada och pigga på att fortsätta räkna när Kristianstadsbladet gör besök. I en skolsal på Stenforsaskolan i Sibbhult sitter 27 elever från olika program och räknar. Det ska de göra hela natten och en bra bit in på förmiddagen idag. För eleverna tänker nämligen slå Guinness rekord med världens längsta mattelektion. För att klara det måste de hålla på mer än 24 timmar, en gräns som de passerar klockan åtta på torsdagsmorgonen. – Vi klarar det, säger de segervisst. De först åtta timmarna verkar ha gått lätt. Eleverna räknar på och pratar lite grann. – Precis som på en vanlig mattelektion, säger Åsa Pedersson. Förutom matteböcker och räknedoser har de bunkrat upp med godis, dextrosol, frukt och dryck. – Här har jag sex timmars vakenhet, säger Marcus och håller fram en påse Polly. Eleverna har inte övat inför rekordförsöket. Fast en del har lagt upp strategier. – Jag har sovit lite extra innan det här började, säger Ida Svensson. Världens längsta mattelektion har föregåtts av ordentliga förberedelser. De båda lärarna, Jeanette Joelsson och Åsa Björklund berättar att de lagt in olika moment för att lektionen inte ska bli långtråkig. Det räknas bråk och procent. Eleverna får gnugga sannolikhetslära och gå igenom geometri. – Dess emellan har vi tankenötter och mattegåtor. Det blir roligare så, säger en av eleverna Hanna Svensson. Trots att luften i klassrummet tagit slut är eleverna fortfarande vid gott mod på onsdagskvällen då de också kommer att bli särskilt uttittade. Stenforsaskolan passade nämligen på att förlägga rekordförsöket samtidigt med Öppet hus. – Värst blir nog att hålla sig vaken mellan tre och fem på morgonen, tror Mikael Hedenstam som går omvårdsprogrammet i årskurs I. Under de första timmarna har eleverna räknat på flitigt, säger läraren Jeanette Joelsson. – 100 uppgifter har jag nog räknat, berättar Linda Nilsson som snabbkollar att det stämmer på ett ungefär. Lite trött är hon och har redan funderat ut hur hon ska fira ett rekord. – Att få åka hem och sova, hoppas jag. Var åttonde timme får eleverna en kort rast och mat. Och en gång i timmen har de rätt att ta en bensträckare. På plats under rekordförsöket finns också sjukvårdare och personer som övervakar och skriver upp elever som går på toaletten. Och i går kväll var fortfarande alla elever pigga. – Ett näsblod är allt, berättade en av de ansvariga. Rekordförsöket övervakas också av personer med samhällsansvar. De flesta av kontrollanterna är politiker. De flesta av dem återfinns i barn- och utbildningsnämnden. Men även kommunalrådet Tommy Johansson som har ett förflutet som mellanstadielärare gjorde en insats. – Eleverna har verkligen varit jätteambitiösa, i alla fall så här långt, sade Åsa Björklund nöjt och tillade: – Undrar hur det ser ut klockan två i natt. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.