Varning för utter

Östra Göinge • Publicerad 16 februari 2008

ºº"Gör något för att minska olyckorna med utter!", det kräver Göinge jaktvårdskrets av Vägverket.

– Vi har haft två olyckor på kort tid och på två år har fem uttrar körts ihjäl, säger ordförande Lars-Henning Strand.

Länsstyrelsen räknar med att det finns 20 till 30 uttrar i Skåne. Några av dessa finns i Östra Göinge. Men trafikolyckorna med de sällsynta djuren blir allt fler och Göinge jaktvårdskrets kräver åtgärder.

– Vägverket måste höja vägbanan, det finns en tunnel under vägen men den är vattenfylld och uttrarna simmar ogärna. Då är de tvungna att passera över vägen när de ska ta sig från Olingeån till Helgeå.

Kristina Rundcrantz på Vägverket, med ansvar för viltfrågor i Skåne, är medveten om problemet. Inom tre veckor kommer skyltar som varnar för uttrar att sättas upp vid Nöbbelöv där olyckorna skett.

– Vi gör det som en första åtgärd. Vägen behöver höjas eftersom den inte skulle klara att vattnet höjs. Och då kommer uttrarna att finnas med i planeringen. Men det kommer att kosta flera miljoner och de pengarna har vi inte i dagsläget.

Maria Sällberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.