Väskryckare dömdes till 1,5 års fängelse

Östra Göinge • Publicerad 2 maj 2005

Den 27-årige man som fredagen den 8 april stal axelväskor och/eller pengabörsar från fyra kvinnor i Östra Göinge kommun dömdes på måndagen till ett och ett halvt års fängelse. Tingsrätten ser särskilt allvarligt på att mannen i fyra av fallen stulit från äldre kvinnor som haft svårt att freda sig. En av kvinnorna gick dessutom med rollator.

Mannen ska stanna i häktet och avtjäna straffet direkt med hänvisning till risken för att han annars återfaller i läkemedelsmissbruk och fortsätter med brottslighet.

Mannens 34-åriga sambo dömdes för att hon kört bilen när de spanat ut lämpliga offer och sedan skjutsat mannen därifrån.

Tingsrätten konstaterar att straffvärdet för hennes medverkan ligger på närmare ett års fängelse. Rätten tog dock bland annat hänsyn till att hon tidigare är ostraffad och valde en skyddstillsyn med övervakning och föreskrift om missbruksvård samt 100 dagsböter.

Paret döms också för en väskryckning från en 74-årig dam i Broby på eftermiddagen, torsdagen den 31 mars. Kvinnan hade hämtat ut pengar på Minuten när hon märkte att någon kom upp bakom henne och ryckte till sig väskan med bland annat 3500 kronor och nycklar.

Både mannen och kvinnan hade överdoserat mediciner de fått utskrivna och skyller brotten på det. Båda var ångerfulla när de under rättegången på måndagen konfronterades med sina offer, varav fyra fanns på plats i tingsrätten, medan en lämnade sin berättelse via telefon.

Försvarsadvokaterna Zisis Zikontalas, för mannen, och Gunvor Nilsson, för kvinnan, pläderade för skyddstillsyn, respektive villkorlig dom med böter. Rätten menar dock att det inte skulle vara tillräckligt ingripande.

Paret kunde spåras och gripas redan under fredagseftermiddagen, mycket tack vare att ett vittne antecknat bilnumret och ett annat vittne känt igen kvinnan.

Mannen ryckte den 8 april först till sig handväskan från en 41-årig kvinna på Furusvängen i Knislinge. I Sibbhult följde han efter en 81-årig. När hon gick in i sin trappa och skulle låsa upp dörren passade han på att ta hennes kasse. Dessutom blev en 77-årig dam med rollator bestulen i Konsumhallen i Knislinge. Mannen fiskade upp hennes handväska ur korgen på rollatorn. Stöldserien avslutades med att han skar av handtaget till en handväska från en 83-årig dam i ett trapphus på Brobyvägen i Knislinge och tog hennes väska. Bytet vid stölderna blev drygt 6200 kronor.

Lennart Svenezon

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.