Västergård föreslås omvandlas
Socialnämndens förslag till vård- och omsorgsplan är ute på remiss. Faktum är att nämnden fattade beslut om att förlänga remisstiden fram till och med den 22 oktober under dess sammanträde i tisdags.
Men flera redan inkomna yttranden visar att många äldre vill bo i särskilda boenden, vilket socialnämnden bemöter på ett oväntat sätt.
I tisdags fick socialförvaltningen i uppdrag att fram till den 7 oktober utreda möjligheten att omvandla verksamheten på Västergård "så att såväl ortens som kommunens nuvarande och framtida behov tillgodoses". Tanken är att de resterande 22 särskilt boendeplatserna i Glimåkra ska avvecklas och sedermera omvandlas till en annan form av boende, ett trygghetsboende med möjlighet till gemenskap, aktiviteter och, för dem som har sådana behov, hemtjänstinsatser. Fridebo i Hanaskog tjänar som förebild.
Annika Odelstav (s), socialnämndens ordförande, menar att orsaken till att så många äldre vill bo i särskilt boende är att Östra Göinge saknar alternativ. Deras behov är ofta av social karaktär, det vill säga ensamhet, otrygghet och isolering, och då är särskilt boende inte rätt insats, förklarar hon.
Men vad händer med dem som bor på Västergård i dag och hur kan deras behov tillgodoses? Vad händer med personalen? Det är bland annat sådant som socialförvaltningen ska utreda fram till den 7 oktober, berättar socialchef Christel Sundberg. Samtidigt sticker hon inte under stol med att Glimåkra kommer att stå utan särskilt boendeplatser om allt går som planerat. Personer med sådana behov kommer att hänvisas till Västanvid i Knislinge, Lindgården i Broby och Skogsbrynet i Sibbhult.
– Vi är skyldiga att tillgodose behov, men vi är inte skyldiga att tillgodose valfrihet, säger Christel Sundberg.
Annika Odelstav tillägger att socialnämnden även måste hålla sig innanför sina av kommunfullmäktige tilldelade ekonomiska ramar. Det finns med andra ord även ett ekonomiskt motiv bakom socialförvaltningens uppdrag. En särskild boendeplats kostar kommunen cirka 380000 kronor om året och under tisdagens sammanträde tvingades socialnämnden begära ett tilläggsanslag om drygt tre miljoner kronor. Äldreomsorgen och kosten väntas redovisa rejäla underskott vid årets slut, trots att nämnden beviljades en tillfällig ramutökning för 2003 om drygt 3,5 miljoner kronor.
– Vi har inte flaggat för det tidigare, eftersom vi hela tiden har tänkt att "vi kanske klarar det". Nu ser vi att vi är på väg åt rätt håll, men att vi inte klarar budgeten utan tilläggsanslag i år, säger Christel Sundberg.
Magnus Grunnon
044-47 000
magnus.grunnon
@kristianstadsbladet.se