Vattenproduktionen ströps

Huvudborran vid Immelns vattenverk ströps i går. Gränsvärdet för bekämpningsmedelsrester i dricksvatten överstegs.
Östra Göinge • Publicerad 6 augusti 2004

Miljö- och byggavdelningen kontaktades per telefon av analysföretaget Alcontrol AB under onsdagskvällen.

Koncentrationen av bekämpningsmedelsrester, BAM, är för hög i ett vattenprov från huvudborran vid Immelns vattenverk, löd beskedet.

Gränsvärdet för BAM i dricksvatten är 0,1 mikrogram per liter. I vattnet från huvudborran var koncentrationen 0,2 mikrogram per liter. Eftersom det inte förelåg någon akut hälsorisk valde emellertid miljö- och byggavdelningen att invänta ett skriftligt besked från Alcontrol, förklarar miljö- och hälsoskyddsinspektör Stefan Östberg.

I går morse inkom provrapporten till tekniska kontoret.

Fem nya vattenprover togs vid samtliga tre borror i Immeln under torsdagsförmiddagen. Resultaten väntas bli klara i början av nästa vecka.

Samtidigt ströp tekniska kontoret vattenproduktionen från huvudborran och kopplade in de andra borrorna för att ta så mycket som möjligt av vattnet från dessa i stället.

Tekniska kontoret räknar med att åtgärden är tillräcklig för att gränsvärdet för BAM åter ska understigas, enligt Christer Vigren, teknisk chef i Östra Göinge.

– Vi har vidtagit de åtgärder vi kan för att omedelbart försöka komma tillrätta med problemet. Nu gäller det att kontrollera provresultatet och att få säkra resultat som grund för vidare beslut, säger han.

En uppfattning som delas av Stefan Östberg. Han konstaterar att det är en gissning att åtgärderna är tillräckliga för att gränsvärdet åter ska understigas, men att det är en säker sådan. Han förklarar också, precis som Christer Vigren, att man i dagsläget inte kan göra något annat än att avvakta de nya provsvaren. Analyserna kommer att visa om ytterligare åtgärder måste vidtas, berättar han. En åtgärd är naturligtvis att försöka lokalisera varifrån bekämpningsmedelsresterna kommer och att eliminera problemet den vägen, enligt tekniska kontoret. En annan är att sätta in filter med aktivt kol.

Till dess att alla korten ligger på bordet kommer dock produktionen från huvudborran i Immeln att vara strypt. Därmed kan det tillfälligt uppstå brist på vatten i den cirka 300 invånare stora tätorten. Tekniska kontoret uppmanar därför Immelnborna att hushålla med vattnet och att inte använda kommunalt vatten till bevattning tills vidare.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

BAM

BAM, bekämpningsmedelsrester, är beteckningen för 2,6-diklorbensamid.

Låga halter av BAM är vanligen förekommande i grundvattentäkter.

Ämnet, som tidigare fanns bland annat i totalutrotningsmedlet Totex, som användes för ogräsbekämpning på grusade ytor, är sedan början av 1990-talet förbjudet i Sverige.

Från och med den 25 december i fjol är bekämpningsmedelsfynd på 0,1 mikrogram per liter eller däröver förklarade som otjänliga utan föregående prövning hos Livsmedelsverket, men samma myndighet har i flera sammanhang konstaterat att gränsvärdet är satt med mycket betryggande säkerhetsmarginal.

Källa: Tekniska kontoret och Livsmedelsverket

IMMELN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.