Annons

"Viktigare än någonsin att rösta i kyrkovalet"

Viktigare än någonsin att på söndag gå och rösta i kyrkovalet. Det anser kyrkofullmäktiges ordförande i Glimåkra. – Särskilt viktigt är att rösta fram personer till stiftsfullmäktige och kyrkomötet, säger Inge Ericsson.
Östra Göinge • Publicerad 14 september 2001

Vid förra kyrkovalet hade väljarna i Glimåkra fem olika listor att välja mellan. Denna gång är antalet inte mer än tre. Socialdemokraternas lista är borta. – Vi fick inte tillräckligt många som var intresserade av att ställa upp i kyrkovalet. En lista med bara några få namn ser vi inte som meningsfullt, berättar Börje Ekstrand. Inte heller Positiv kyrka har någon lista till årets kyrkoval. Förstanamn på den listan vid förra kyrkovalet, Inge Ericsson, är den som bildade grupperingen Positiv kyrka för 13 år sedan. – Då fanns det behov av det, men det ser annorlunda ut idag, säger Ericsson som inför kyrkovalet på söndag toppar centerpartiets lista. – Idag är jag etablerad inom centerpartiet och kan göra min röst hörd där. Centern är den enda partilistan i Glimåkra i år. – Jag beklagar att socialdemokraterna inte hittat några representanter eftersom hälften av väljarna sannolikt sympatiserar med socialdemokraterna. Inge Ericsson tycker att det är oerhört viktigt att folk nu när kyrkan är skild från staten går och röstar på söndag. – Det innebär bland annat att de som nu väljs in till kyrkomötet och stiftsfullmäktige har ett större inflytande. Tidigare bestämde staten en hel del. – Genom att välja namn med lokal anknytning som man vet vågar säga ifrån kan man medverka till den omdaning av svenska kyrkan som är nödvändig inför framtiden. Genom att rösta fram folk med lokal anknytning menar Inge Ericsson att storstädernas inflytande i stiftsfullmäktige och vid kyrkomötet inte blir så dominerande. Något som han reagerar på är att präster, dock ej någon i Glimåkra, kandiderar i kyrkovalet. – Det innebär att prästerna delvis blir sina egna arbetsgivare, påpekar Ericsson och jämför med om kommunala chefstjänstemän skulle sitta med i kommunala nämnder. – Kyrkoherden i församlingen är ju självskriven ledamot i kyrkorådet och det tycker jag de ska nöja sig med. Även om nu Inge Ericsson står som förstanamn på centerpartiets församlingslista i Glimåkra och inte har något emot att bli vald är det inte det han vill framhålla mest. – Viktigast är att folk går och röstar och att de väljer ett namn med lokal anknytning, understryker Ericsson. Också kyrkorådet i Glimåkra vill locka folk till att gå och rösta. Därför har det valt att skicka ut en uppmaning till unga väljare. Rösträttålderna är ju sänkt till 16 år. Kyrkorådet i Glimåkra uppmanar unga att till vara möjligheten att påverka församlingens arbete. ”Den erfarenhet som finns idag i församlingens beslutande organ kan säkert kompletteras med ungdomars entusiasm, vidsynthet och öppenhet för nya arbetsformer och möjligheter”, skriver kyrkorådets representanter. Förutom centerpartiets listor är det Aktiv kyrka och Kyrkans väl som är etablerade i Glimåkra. Aktiv kyrka och Kyrkans väl är två partipolitiskt obundna grupperingar där Per Ingemar Arvidsson respektive Per-Eric Mattsson står som förstanamn. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons