Annons

Viltvård och skogsvård kombineras med framgång

ÖSTRA GÖINGE/OSBY. Älgskötselområden med långsiktig planering av jakten har gett större tjurar och fler kalvar på dessa arealer. Detta betonades när Göinge Jaktvårdskrets hade sin årliga jägarträff inför jaktsäsongen.
Östra Göinge • Publicerad 13 september 2001

Nu planeras för ytterligare ett älgskötselområde inom kretsen. Detta väntas få en areal på 6500 hektar på marker söder och väster om Glimåkra. Årets jägarträff hölls i Medborgarhuset i Lönsboda. Där höll bröderna Tuve och Stig Lundström föredrag om hur viltvård och skogsvård kan kombineras. Föredraget var särskilt inriktat på klövvilt. – Viltvård kan vara lönsamt för skogsbruket. Om klövviltet betar av granen råder det brist på föda, berättar Tuve Lundström. – Det gäller för skogsbrukaren att gynna de växter som viltet gillar, särskilt rönn, sälg och ask. Om dessa får stå kvar vid röjningar skapas foder åt viltet, säger Tuve Lundström vidare. Han är sekreterare i kretsen och har i åtskilliga år kombinerat viltvård och skogsvård. –  Sedan 10-15 år tillbaka röjer vi av lövsly vid en höjd av 50-75 centimeter från marken. Därmed skapas rikligt med nya, läckra skott som viltet gillar. Detta fungerar. På dessa områden har vi haft en extremt hög vilttäthet och små skador på skogen, berättar Tuve Lundström som även betonar betydelsen av vatten i skogen. Vid jägarträffen redovisade Lars Olsson aktuell viltstatistik. Tyvärr tvingades han konstatera att denna rapportering behöver förbättras, trots att Göingekretsen är bäst i Skåne när det gäller denna redovisning. Under förra året sköts 187 älgar inom jaktvårdskretsen. Under den senaste femårsperioden visar avskjutningen en något nedåtgående trend. Jägarträffen avslutades med film om älgjakt. nyheter @kristianstadsbladet.se

Av Gösta Olsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons