Wanås inledde en vecka av hållbarhet

Med information och föreläsningar, provsmakning av ekologiskt och workshops inledde Wanås den europeiska hållbarhetsveckan på måndagen. Invigningen sköttes av Gustav Fridolin (Mp).
Östra Göinge • Publicerad 23 juni 2014
Dagen erbjöd bland annat provsmakning av ekologiska råvaror.
Dagen erbjöd bland annat provsmakning av ekologiska råvaror.Foto: Foto: Annica Jönsson
Gustav Fridolin (Mp) tog tåget till Skåne för att inviga En hållbar dag. Han pratade om hur viktigt det är att alla tar ett gemensamt ansvar för miljön.
Gustav Fridolin (Mp) tog tåget till Skåne för att inviga En hållbar dag. Han pratade om hur viktigt det är att alla tar ett gemensamt ansvar för miljön.Foto: Foto: Annica Jönsson

I dag inleddes Sustainable energy week, en vecka som på flera ställen i Europa belyser hur man kan leva hållbart. Invigningen av Sustainable energy week skedde på Wanås för andra året på raken. Mattias Givell är verksamhetschef på Wanås konst. Han ser en naturlig koppling mellan Wanås gröna filosofi och En hållbar dag.

- Wanås gods är en av nordens största ekologiska mjölkproducenter. Både Wanås gods och Wanås konst har ett stort samhällsengagemang och det känns naturlig att medverka en sådan här dag, säger han.

Vill väcka en tanke

Mattias Givell medger att de som kommer på En hållbar dag redan är medvetna om hållbarhetstänket. Därför är det viktigt att försöka nå andra och väcka tanken.

- Vi funderar ständigt på hur vi ska nå ut till fler människor. Det finns egentligen bara ett sätt och det är att tjata och tjata, säger han.

- Vi har pedagogiska program kopplade till konsten, så vi använder konsten för att förmedla värden som är viktiga för en hållbar framtid.

En hållbar dag arrangeras gemensamt av Wanås konst, Region Skåne, Energirådgivarna i Skåne och Europa direkt i Hässleholm. Ludvig Einarsson är verksamhetschef på Europa direkt. Han säger att man har valt att lyfta fram exempel från olika områden.

Gemensamt ansvar

- Vi vill inspirera allmänheten, förhoppningen är att de som varit här går hem med idéer om vad de själva kan göra. Energiveckan handlar om vad som kan göras på lokal nivå.

Själva invigningen av dagen på Wanås stod Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin för. Han förespråkade att alla tar ett gemensamt ansvar för att leva hållbart.

- Jag önskar att det engagemanget som finns i Sverige även fanns nere i Europa. Vi har alla ett ansvar för att göra det miljövänliga valet, säger han.

- Det är ofta lite dyrare och lite svårare att välja miljövänligt, där har politiken en uppgift i att ge människor de förutsättningar som behövs så att det valet känns tryggt.

Maria Sällberg
Malin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.